Počela silaža kukuruza, očekuje se rekordan prinos

Postavljeno: 21.08.2018

U Rasinskom okrugu počela je silaža ranijih sorti kukuruza, posejanih u aprilu, a stručnjaci navode da je masa kukuruza koji se koristi za silažu oko 50 tona po hektaru, što je znatno iznad prosečnog prinosa u našem kraju

– Ukupna masa kukuruza koji se silira je medju rekordnim, iznosi oko 50 tona po hektaru. Prosečan prinos na našem području je inače izmedju 30 i 40 tona po hektaru, a ovo će biti jedna od rekordnih godina – kaže savetodavac za stočarstvo u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi, Boban Rosić.

On napominje da je ove nedelje optimalan rok za početak silaže cele biljke kukuruza, koji je posejan u optimalnom roku, dok za silažu kasnije posejanih hibrida, kod kojih je zrno u mlečnoj fazi zrenja, treba sačekati još desetak dana.

– Na proizvođačima je da procene koliko će kukuruza iskoristiti za silažu na osnovu broja grla i potrošnje, a ukoliko ispoštuju sve propisane tehnološke postupke silaža iz ove godine će biti odličnog kvaliteta – kaže Rosić.

Procena je da poljoprivrednici u Rasinskom okrugu za silažu koriste između trećine i četvrine posejanog kukuruza.

– Ranije je taj procenat bio viši, ali se on smanjuje shodno smanjivanju broja grla krupne stoke, što se, nažalost i dalje dešava – kaže on.

Kukuruz je u Rasinskom okrugu posejan na oko 40 hiljada hektara, a stručna saradnica za ratarstvo u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Radojka Nikolić kaže da je kukuruz  u dobrom stanju i da se očekuje rod ok oko 5 i hiljada tona zrna po hektaru, što je iznad prosečnog roda u ovom kraju, koji se kreće od četiri do četiri i po tone.

– Očekujemo da će ove godine biti rekordan rod kukuruza jer su bili povoljni uslovi u junu i julu i do sada u avgustu. Bilo je dovoljno padavina i toplote, faza formiranja i nalivanja zrna je dobro protekla. Kukuruz je sada u voštanoj zrelosti, faza sazrevanja protiče brže i  očekujemo berbu ranijih hibrida početkom septembra – kaže ona.

Ostale vesti

back-to-top