+381 64 812 51 81
Naslovna » Ekonomija » Potpisani ugovori – nemački investitor počinje gradnju fabrike u Kruševcu

Potpisani ugovori – nemački investitor počinje gradnju fabrike u Kruševcu

Predstavnici nemačke kompanije za proizvodnju kablova za auto-industriju Kromberg & Schubert i predstavnici Vlade Srbije i Grada Kruševca potpisali su danas sporazum o izgradnji fabrike u Kruševcu

picsart_10-21-05-19-31Investicija vredna skoro 29 miliona evra, koju je Vlada podržala sa 9,5 miliona evra podsticajnih sredstava, a Grad Kruševac ustupio 6,2 hektara zemljišta i obezbedio infastrukturne priključke, u narednih pet godina treba da omogući otvranje 2.500 novih radnih mesta.

– U cilju daljeg proširivanja na evropsko tržište kompaniji će biti potrebna konkurentna proivodna postrojenja u sledećih nekoliko godina. Kao rezultat detaljnog istraživanja tržišta rada i analize investicionog ambijenta izabrali smo Srbiju kao zemlju pogodnu da zadovolji naše poslovne potrebe i zahteve – kazao je nakon potpisivanja sporazuma investitor, Hans Oto Kronberg.

Precizirao je da će se u prvoj fazi graditi 18 hiljada kvadrata proizvodnog prostora i 3 hiljade kvadrata namenjenih administracija, te da će se u drugoj fazi, ukoliko produktivnost, kvalitet, dostupnosti radne snage i troškovi budu kao što očekuju, graditi dodatne proizvodne hale koje bi trebalo da obezbede posao za još 1.500 ljudi.

Ugovor o dodeli podsticaja za izgradnju fabrike potpisali su ministar privrede, Goran Knežević i vlasnik kompanije, Hans Oto Kromberg, Memorandum o ulaganju u Kruševac gradonačelnik, Dragi Nestorović i predstavnici kompanije, a potpisivanju sporazuma prisustvovali su predsednik Srbije, Tomislav Nikolić i premijer, Aleksandar Vučić.

picsart_10-21-05-20-22

Pojedine zemlje u okruženju su, kako je kazao premijer, Aleksandar Vučić, nudile podsticaje ali je Srbija dala za pet dosto povoljnije uslove, a kako je dodao, spemna je da ponudi i za deset odsto bolje uslove ako ta kompanija odluči da otvori još neku fabriku u Srbiji.

On je kazao da je nezaposlenost u Srbiji sa 26,5 odsto, kolika je bila pre tri godine, smanjena na 15,2 odsto te da će do kraja mandata ove Vlade pasti ispod 12 odsto, što je „prosek zemalja Evropske unije“.

Da je otvaranje fabrike kompanije Kromberg & Schubert u Kruševcu prava mera sadašnjih odnosa Srbije i Nemačke, kazao je predsednik Srbije, Tomislav Nikolić dodavši da treba živeti u sadašnjosti i budućnosti i saradjivati kako bi ljudi živeli bolje.

picsart_10-21-05-22-14

Ambasador Nemačke u Srbije, Aksel Ditman, podseti je da je 350 nemačkih kompanija u Srbiju uložilo 1,8 milijardi evra i da zapošljavaju 30.000 ljudi.

Ocenio je da je Srbija pokrenula značajne ekonomske reforme ali i da je važna vladavina prava kako bi investitori imali pouzdano i stabilno poslovno okruženje.
„Uveren sam da ako se to tako nastavi i investitori će većem broju stići u Srbiju.

Te reforme su i suština evropskog integracionog procesa Srbije koji će Nemačka podržati kao fer i pouzdan partner“ kazao je Ditman.

Da Kruševac zajedno sa Vladom sledi politiku kreiranja najboljeg poslovnog ambijenta u cilju privlačenja stranih investicija kazao je gradonačelnik, Dragi Nestorović, dodavši da je potpisivanje ovog ugovora u skladu sa tim.

– Nemačke kompanije predstavljaju bitnu komponentu u strukturi ulaganja u Kruševcu. Grad u saradnji sa KfW bankom realizuje projekat izgradnje Fabrike za prečišćavanja otpadnih voda, kompanija „Henkel“, planira izgradnju još jedne fabrike, a trgovinska ponuda biće obogaćena novim objektom čuvenog brenda Lidl i to na dve lokacije – kazao je Nestorović.

picsart_10-21-05-34-58

Inače, “Kromberg & Schubert” je nemačka porodična kompanija koja se bavi automobilskim komponentama, a vodeći je globalni dobavljač žičnih sistema, kablova i proizvoda tehnologije brizganja. Zapošljava više od 38 hiljada na više od 30 lokacija širom sveta.

Proizvodi se, kako navode u toj kompaniji, razvijaju samostalno, a tehnologije koje se koriste su mehaničko sečenje, ručno sklapanje, livenje, varenje.

U Kruševcu planiraju da proizvode žične sklopove i module, odnosno električne sisteme i komponente za nemačke kupce, Audi, BMW, VW, Daimler.

picsart_10-21-05-29-51

 

Predstavnici nemačke kompanije za proizvodnju kablova za auto-industriju Kromberg & Schubert i predstavnici Vlade Srbije i Grada Kruševca potpisali su danas sporazum o izgradnji fabrike u Kruševcu Investicija vredna skoro 29 miliona evra, koju je Vlada podržala sa 9,5 miliona evra podsticajnih sredstava, a Grad Kruševac ustupio 6,2 hektara zemljišta i obezbedio infastrukturne priključke, u narednih pet godina treba da omogući otvranje 2.500 novih radnih mesta. - U cilju daljeg proširivanja na evropsko tržište kompaniji će biti potrebna konkurentna proivodna postrojenja u sledećih nekoliko godina. Kao rezultat detaljnog istraživanja tržišta rada i analize investicionog ambijenta izabrali smo Srbiju kao zemlju…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Od septembra Shopping Park u Kruševcu

„Od 5. septembra ove godine, Kruševac se priključuje sve većem broju gradova u Srbiji koji se mogu pohvaliti shopping parkovima“ ...

Nova kolekcija Forma Ideale u četvrtak pred Kruševljanima

Iz kompanije Forma Ideale pozivaju Kruševljane na, kako navode, inspirativno putovanje Italijom, kroz predstavljanje nove kolekcije nameštaja. Događaj je najavljen ...

Zastitnik prava osiguranih lica vise ne postoji

Prema najnovijem Zakonu o zdravstvenom osiguranju,  zaštitnici prava osiguranih lica više neće obavljati poslove zaštite prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. ...

Favorizovani Čukarički bolji od Napretka (1:0)

U prvom kolu Linglong Superlige Srbije, Čukarički je minimalnim rezultatom savladao ekipu Napretka, a jedini strelac na meču bio je ...

Policijska hronika – uhapšen u centru grada sa napunjenim revolverom

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu uhapsili su S.P. (1979.) iz Kruševca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično ...