Posle ptivatizacije medija

Postavljeno: 13.05.2016

Приватизација медија званично је завршена 31. октобра 2015. године. Од 73 медија која је требало приватизовати, за 50 је био оглашен јавни позив за продају. Од тога је приватизовано 34 медија. У међувремену је приватизација РТВ Пруге из Лајковца поништена, па је продајом капитала  приватизовано 33 медија

uns-logo-2-300x116Угашено је 20 медија (рачунајући и Новинску агенцију Танјуг). Делатност су променила 2 медија – Радио Ћићевац и Радио Параћин, док је њих 16 добило могућност да се приватизује преносом капитала без накнаде.

Од ових 16 медија, 7 је већ добило Решења о преносу бесплатних удела – Реч радника из Алексинца, ЈП ТВ Смедерево, ЈП Радио Бујановац, ЈП Информативни центар Оџаци, Информативни центар Тутин, Информативно јавно предузеће Прешево и ЈП Штампа, радио и филм Бор.

Како УНС сазнаје у Министарству привреде, од преосталих 9 медија, за 4 (РТВ Ковачица, РТВ Трстеник, Радио Суботица и РТВ Бачка Паланка) је припремљено решење о преносу капитала без накнаде и чека се потписивање министра.

Посебан случај је РТВ Врање која води управни спор против Агеније за приватизацију и док се овај поступак не заврши Министарство привреде неће да изда решење о преносу целокупног капитала без накнаде новинарима и медијским радницима овог регионалног медија.

РТВ Пруги из Лајковца је поништена приватизација, па може бити приватизована на два начина – преносом капитала или новом продајом, док Радио Пожаревац коме је приватизација била неуспешна, нема услова за пренос капитала, али за овај медиј није покренута ликвидација.

Прес служба УНС-а

Ostale vesti

back-to-top