Počela velika akcija uklanjanja divljih deponija

Postavljeno: 01.07.2022

U okviru letnje akcije velikog čišćenja grada i divljih smetlišta, koju Javno komunalno preduzeće sprovodi na deset lokacija u gradu, očekuje se da bude prikupljeno oko 3.000 kubika otpada.

Otpad koji bude prikupljen u okviru ove akcije, vozilima JKP biće prenet na deponiju u Srnju.

– Nadam se da ćemo veliku količinu smeća u narednim danima ukloniti sa ovih lokacija i nećemo stati na tome. Pored Ministarstva, grad nas nizom akcija podržava u uklanjanju divljih deponija i uklanjanju smeća sa teritorije grada, tako da očekujem da naš grad bude još čistiji, lepši i uređeniji – kazala je Snežana Radojković, direktorka JKP Kruševac.

Podsetila je da je od oko 50 divljih deponija, koliko ih je bilo na različitim lokacijama na području grada Kruševca, sada ostalo petnaestak.

– Neke od lokacija sa kojima se mesecima borimo je divlja deponija na putnom pravcu Parunovac – Malo Golovode, zatim potez bivoljskog ključa, iza nekadašnje baze Jastrepca, potez starog Čitlučkog mosta, most u Mudrakovcu, istočna obilaznica. Uporni su oni koji krše pravila i odlažu otpad kome nije tu mesto, ali verujte uporni smo i mi u tome da uklonimo to smeće – poručila je direktorka JKP Kruševac.

U prilog navedenog, govori i deponija na putnom pravcu Parunovac – Malo Golovode, gde je i održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekat „Prevencija nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanaje u 2022. godini na teritoriji Grada Kruševca“, a u okviru koga se i sprovodi ova velika akcija.

– Ovo je jedan svež primer, ova deponija je bukvalno nastala tokom noći. Kolege su juče bile na ovoj lokaciji i ove deponije tada nije bilo. Tokom noći, imamo kao dokaz i tragove guma, neko je našao za shodno da u jednu plodnu njivu, prepunu kukuruza, izruči ogromnu količinu šuta – dodala je ona.

Projekat „Prevencija nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanaje u 2022. godini na teritoriji Grada Kruševca“, vredan je tri miliona dinara.

– Kao i prethodnih godina grad Kruševac sa Ministarstvom zaštite životne sredine ima dobru saradnju. Trudimo se da na celokuonoj teritoriji grada uklonimo sve deponije, a ujedno i da podignemo svest građana i da ih upoznamo sa problemima i posledicama koje ovakve deponije mogu izazvati. Nadamo se da ćemo izgradnjom Regionalnog centra potpuno rešiti problem divljih deponina na teritoriji celog grada, te da ćemo imati funkcionalno zdraviju životnu sredinu – kazao je Ivan Parezanović, pomoćnik gradonačelnice za ekologiju.

M. Simić

Ostale vesti

back-to-top