Počela nova školska godina

Postavljeno: 01.09.2022

Školska godina počela je danas za oko 21 hiljadu učenika u Rasinskom okrugu, među kojima je oko 1.700 prvaka. U Kruševcu je u školsku klupu danas prvi put selo 990 đaka.

Prvi dan nove školske godine, svečano je obeležen u svim kruševačkim školama, a prema navodima Gradske uprave, u OŠ „Vladislav Savić Jan“, bilo je dodatnog razloga za slavlje, jer je oko 330 đaka školsku godinu počelo u novom, rekonstruisanom objektu, opremljenom po najmodernijim standardima.

Goste je pozdravio direktor Ivan Ilić, koji se zahvalio Gradu i Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, koji su finansirali popravku škole, te Mesnoj zajednici na podršci, a roditeljima i deci na strpljenju koje su pokazali čekajući da se rekonstrukcija obavi. Prvacima je dobrodošlicu i uspešnu školsku godinu poželela gradonačelnica Jasmina Palurović, ističući da će novi uslovi olakšati i ulepšati rad đacima, ali i svim zaposlenima.

Osim rekonstrukcije tog objekta, u susret novoj školskoj godini, popravljeno je pet osnovnih škola i jedan vrtić, kroz projekat energetske efikasnosti, koji je podržala Vlada Švajcarske. U veće investicije spada i nadogradnja sprata na Muzičkoj školi, za koju je izdvojeno 26 miliona dinara, zamena mokrih čvorova u OŠ „Dragomir Marković“ u vrednosti od 14,5 miliona i izgradnja fiskulturne sale u OŠ „Knez Lazar“ u Velikim Kupcima, koja košta 8 miliona dinara.

Grad Kruševac za đake prvake pripremio je poklon čestitke u iznosu od 8.000 dinara po đaku i „Prvanku“, odnosno za prvake iz budžeta je izdvojeno oko 8,5 miliona dinara. Za podršku porodici za trećeg i svakog narednog đaka je izdvojeno 8,4 miliona, po 10.000 dinara za učenike osnovnih škola i po 14.000 dinara za učenike srednjih škola. Sredstva su izdvojena i za finansiranje prevoza učenika osnovnih i srednjih škola iz materijalno ugroženih porodica i učenika romske nacionalnosti, a za materijalno ugrožene osnovce izdvojen je novac za užine.

I ova školska godina počela je štrajkom upozorenja, odnosno skraćenim časovima u 37 škola u Rasinskom okrugu, članicama Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Taj sindikat od nadležnih traži povećanje zarada za 20 odsto, isplatu ostatka dugovanja od 50 hiljada dinara, promenu zakona, pravilnika i uputstva iz oblasti obrazovanja, uz socijalni dijalog, te smanjenje broja učenika na najviše 24 u odeljenju.

M.S. – J.B.

Foto: KrusevacGrad.rs, https://krusevac.ls.gov.rs

Ostale vesti

back-to-top