Na početku – štrajk upozorenja

Postavljeno: 01.09.2022

Unija prosvetnih radnika je, kao i svake godine, i ovog prvog septembra organizovala štrajk upozorenja u školama širom Srbije, te su časovi bili skraćeni sa 45 na 30 minuta u 37 škola u Rasinskom okrugu, članicama tog sindikata. Prosvetari traže od Ministarstva prosvete korekciju zarada od 20 odsto, isplatu ostatka dugovanja od 50 hiljada dinara, potom promenu zakona, pravilnika i uputstava iz oblasti obrazovanja, uz socijalni dijalog, te smanjenje broja učenika na najviše 24 u odeljenju.

-Ponovo smo ovde, a bićemo i naredne godine na ovom mestu jer nećemo odustati od naših zahteva koji se tiču poboljšanja kvaliteta obrazovanja. Naše plate su sada ispod republičkog proseka, sve više idemo ka minimalcu, a naš zahtev je da hitnim rebalansom budžeta plate budu povećane za 20 odsto, kako bi sa prosjačkog štapa došli do republičkog proseka. Povećanje od 12 odsto u obrazovanju nije isto kao povećanje u zdravstvu i policiji, jer oni imaju enormno veće zarade – rekao je na konferenciji za medije Dobrivoje Marjanović, predsednik kruševačkog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

On je napomenu da je Unija reagovala zbog, kažu sumnjivog slučaja zahteva za prijem na radno mesto profesora fizičkog u jednoj osnovnoj školi u Ćićevcu.

Predrag Gašić, koji je kao predstavnik USPRS-a član radne podgrupe za angažovanje prosvetara, pri ovdašnjoj Školskoj upravi, naveo je da u Kruševcu ima 183 lica sa manjkom norme, 331 lice sa nepunom radnom normom i 763 slobodnih radnih mesta sa delimičnim procentom radne norme.

USPRS je ponovio da se protivi Izmenama i dopunama Zakona, koje propisuju da obrazovno-vaspitni rad od petog do osmog razreda može biti organizovan i u kombinovanom odeljenju.

-Uprkos jasnom protivljenju struke, dopisima u kojima smo tražili  da  nam  objasne  kako  misle  da  izvedu  ovakvo  spajanje,  protivno  svim metodičkim  i  logičkim  pravilima,  proces  je  nastavljen.  Ministarstvo  prosvete ćuti i čeka prvi septembar da kaže kako više nema vremena da se bilo šta ispravi. Ovakvim Uputstvom male škole i seoske sredine osuđene su na propast. Tražimo hitan prijem i intervenciju predsednika i Vlade Republike Srbije, jer  kada  se  jednom  zatvori,  škola  se  više  ne  otvara.  Deca  i  roditelji  će  otići drugde, nastavnici ostati bez posla, a naša sela, izvesno, više neće postojati – stoji u pismu koje je Unija uputila nadležnima.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top