Počela gradnja kovid bolnice u Kruševcu

Postavljeno: 10.08.2020

U kasarni “Rasina” u Kruševcu počela je gradnja kovid bolnice, kapaciteta 500 ležajeva. Investicija je vredna preko 1,7 milijardi dinara, a bolnica će biti izgrađena do 15.decembra

Kamen temeljac za novu bolnicu položili su premijerka Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Ovde smo da obeležimo početka izgradnje jedne potpuno nove bolnice, gradimo je za potrebe eventualnog drugog talasa korona virusa u Srbiji, svi u svetu očekujemo da će tokom jeseni i zime biti  još teža vremena. Pripremamo se za to, gradimo nove bolnice, otvaramo nove laboratorije za PCR testiranje, podižemo naše kapacitete kako bi nastavili da  se borimo uspešno protiv ovog strašnog nevidljivog nepriatelja – kazala je Brnabić.

Prema njenim rečima, ova investicija vredna je više od 1,7 milijardi dinara,  kapacitet bolnice biće 500 ležajeva, a rok za završetak radova je 15.decembar.

Danas postavljamo kamen temeljac za kovid bolnicu u Kruševcu, u koliko situacija bude takva vakcina stigne brže, ili građani nastave da budu ovako disciplinovani kao što jesu u poslednjih nekoliko nedelja, pa ne bude bilo potrebe za ovom bolnicom kao kovid  bolnicom , onda će to će biti moderna, multifunkcionalna bolnica , na usluzi građanima iz Kruševca i Okruga – rekla je premijerka.

Premijerka se zahvalila zdravstvenim radnicima koji su, kako je kazala, na prvoj liniji borbe protiv korona virusa, kao i svim pripadnicima Vojske Srbije bez kojih, kako je navela, ne bi uspeli ovako uspešno da se borimo protiv virusa.

Od 16.marta oni su svakodevno angažovani kao podrška civilnim strukturama, našem zdravstvu, građanima ,lokalnim samoupravama, gradovima i opštinama. Pripadnici Vojske Srbije, od početak epidemije, angažovani su na pripremi i vođenju  11 bolnica u 6 gradova sa oko 5.500 ležajeva, to je sve ono što je nama obezbedila vojska – kazala je Brnabić, te se zahvalila  i domaćoj firmi Termomont koje je, kako je rekla, u Beogardu na Karaburmi već pokazala da ume da  radi brzo i efikasno i to ne u interesu profita, već države.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je da je zaključkom Vlade Srbije prostor na kome se gradi ova bolnica izuzet iz vojne imovine, da su objekti porušeni, otpisani, te da je sve stavljeno na raspolaganje građanima.

Na mestu gde je započeta gradnja kovid bolnice, kako bi se prostor pripremio za izgradnju novog bolničkog kompleksa, u prethodnoj nedelju dana srušeno je 4.380 kvadrata postojećih starih objekata i preko četiri hiljade kubnih metara šuta.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top