Pitali smo za vas: Zašto su radnici JKP smeće istovarili pored Slobodišta?

Postavljeno: 28.09.2020

Nakon što je pre desetak dana na jednom kruševačkom portalu osvanula fotografija na kojoj se vidi veća količina smeća na parkingu kod Slobodišta, uz propratno pitanje postoji li komunalna služba u Kruševcu, od ovdašnjeg Javnog komunalnog preduzeća zatražili smo objašnjenje o tome kako se pored ovog memorijalnog kompleksa našla i mini deponija. Saznali smo da su smeće istovarili upravo radnici JKP, kao i razloge zbog kojih su to učinili

Fotografiju postavljenu na portalu poslao je čitalac, a mi smo od preduzeća zaduženog za čistoću grada, zatražili konkretne odgovore na pitanja koja su pratila fotografiju.

– Umesto da od nas zatraži odgovore, portal je uz fotogarfiju koju je dobio, samo postavio pitanje ko vodi računa o čistoći grada i postoji li komunalna služba u Kruševcu. Tako je ispalo da mi ne radimo svoj posao, da imamo mini deponiju na parkingu pored Slobodišta, što zapravo nije tačno – kažu u JKP Kruševac.

Fotografija objavljena na jednom portalu građane ostavila u nedoumici

Kako navode u ovom preduzeću, smeće koje se vidi na fotografiju istovarili su upravo radnici JKP, a razlog zbog koga je to urađeno je nemarnost građana.

– Tog dana kada je ova fotogarfija nastala, prilikom redovnog pražnjenja kontejnera u gradu, naši radnici nisu uočili žar koji se bio u nekom do kontejnera, jer je bio zatrpan ostalim smećem, a nije bilo ni mirisa dima koji bi ukazao na potencijalnu opasnost. Žar ubačen u kamion sa ostalim smećem je tinjao, da bi u jednom trenutku zahvatio sadržaj u kamionu. Naši radnici su na najbližem mogućem mestu parkirali kamion, u ovom slučaju na parkingu kod Slobodišta, odmah su istovarili kompletno smeće i pozvali Vatrogasnu službu koja je vatru ugasila, što se jasno vidi na fotografiji jer jer je voda svuda okolo. Nakon što je požar ugašen, smeće je vraćeno u kamion – kazao je Nemanja Lazarević, koordinator opštih i tehničkih poslova u JKP Kruševac, uz napomenu da ovakve situacije osim materijalne štete, predstavljaju i potencijalnu opasnost za radnike zadužene za paržnjenje kontejnera.

Lazarević napominje da je žar i pepeo koji se bacaju u kontejnere česta pojava, te da , kao i neparvilno odložen kabasti otpad, i ova nemarnost građana za JKP predstavlja dodatne troškove.

– Iako grejna sezona još nije krenula, pepeo i žar se uveliko bacaju u kontejnere, a tokom zime je to mnogo više, kada čak dva, tri puta nedeljno imamo situaciju da vatra zahvati auto smećar. Tada izgore instalacije, hidraulično crevo , što je materijalna šteta koja se kreće između 50.000 i 100.000 dinara – navodi Lazarević.

Iz JKP apeluju na građane da ne ubacuju žar i nedovoljno ohlađen pepeo u kontejnere. Ističu i to da bi građani morali da imaju razumevanja u situacijama kada radnici gradske čistoće nakon što isprazne kontejnere i očiste prostor oko njih, ostave neispražnjene kante u kojima su žar i pepeo.

– Imamo pritužbe građana da radnici ne prazne kante pored kontejnera sa pepelom i žarom. To se čini u situacijama kada se proceni da pepeo nije dovoljno ohlađen i takav sadržaje će se preuzeti prilkom sledećeg pražnjenja kontejnera – kažu u JKP.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top