Pitali smo za vas: Zašto su kontejneri ovih dana prepuni?  

Postavljeno: 01.06.2022

Smeće oko kontejnera nije retka slika u našem gradu, a kako su krenuli topliji dani, mini deponije pored posuda za komunalni otpad sve su veće. Da li je za ovako ružnu sliku kriva ekološka (ne)svest građana ili nešto drugo, pitali smo u preduzeću koje je, između ostalog, zaduženo i za odvoženje smeća

 Loše navike naših sugrađana kada je u pitanju odlaganje smeća nisu nikakva novina. Ono što jeste a primetno je u poslednje vreme, su prepuni kontejneri i smeće koje „preliva“ na sve strane, na više lokacija u gradu.

U JKP kažu da se smeće odvozi redovno, po ustaljenoj dinamici, te da je razlog prepunih kontejnera nenamenska upotreba istih.

 -U užem gradskom jezgru, kao i uvek, smeće odvozimo dva puta dnevno, u naseljima jednom. Problem prepunih kontejnera uvek se javlja sa prvim toplijim danima, kada građani kreću da sređuju dvorišta, pa u kontejnere bacaju travu, granje, zemlju…Takođe, kreću i građevinski radovi, renoviraju se kuće i stanovi, pa se odlaže i šut, sanitarija, stari nameštaj, bela tehnika…Kontejneri su namenjeni za komunalni otpad a sve navedeno spada u kabasti otpad za čije je odlaganje potrebno iznajmiti posebne kontejnere. To nažalost retko ko radi – kažu u JKP.

Kako navode u tom preduzeću, kontrola i sankcionisanje onih koji kabasti otpad odlažu gde stignu, nije u njihovoj nadležnosti.

Ono što mi možemo i radimo je da gotovo svakodnevno, pre pražnjenja kontejnera, posebnim vozilima odvozimo kabasti otpad. Iako je zabranjeno da se uopšte takav otpad odlaže pored komunalnih kontejnera, bolje je i to nego da se ubacuje u njih, jer se dešava da ga radnici prilikom pražnjenja ne vide, što za posledicu ima ozbiljan kvar vozila-  objašnjavaju u JKP.

Kao jedan od problema navode i parkiranje vozila u blizini kontejnera.

I to se dešava, posebno kad krene lepo vreme. Zbog vozila parkiranih pored kontejnera, auto smećar ne može da priđe, pa naša vozila moraju ponovo da se vraćaju, što nam remeti redovan raspored pražnjenja kontejnera. O smeću razbacanom na sve strane čak i onda kada ima mesta u kontejnerima, da i ne govorimo. Zbog takve nemarnosti, naši radnici imaju dupli posao, jer prvo moraju ručno to smeće da pokupe i da metlom očiste prostor, pa tek onda da prazne kontejnere- ističu u ovdašnjem Javnom komunalnom preduzeću.

Uz prepune kontejnera, primetan je i problem prenatrpanih betonskih đubrijera.

Mi te žardinjere praznimo više puta dnevno. Konretno u Staroj čaršiji, gde ima dosta lokala, prazne se šest puta tokom dana. Problem je što su te posude za smeće namenje za sitan otpad, a vlasnici lokala ih koriste kao svoje kante za smeće. Zbog toga su stalno pune, najviše u večernjim satima, kada se radnje zatvaraju. Tom smeću nije mesto pored i u đubrijerama, svaka radnja bi trebalo da ima svoju kantu. Očigledno da se to ne poštuje, ali ni sankcionisanje takvih postupaka nije u našoj nadležnosti– ističu u ovom preduzeću.

Inače, gomila komunalnog otpada pored polupraznih kontejnera, neretko i šut, delovi nameštaja, sanitarija, bela tehnika, pokošena trava pa čak i uginule domaće životinje, slika je koja se često može videti na mestima određenim za odlaganje kućnog smeća.

Svedoci smo i da ima onih koji iz automobila „gađaju“ kontejnere punim kesama i u najboljem slučaju pogode, kao i da nakon sakupljača sekundarnih sirovina, ono što im ne treba, ostaje razbacano svuda okolo.

Neretko i isključivo u večernjim satima, uglavnom u naseljima, građani automobilom ili kombijem dovoze veliku količinu otpada, onog kabastog, i ostavljaju pored kontejnera. Uglavnom žure, pa deo tog otpada neretko završi i na ulici.

Da bahatosti pojedinaca nema kraja, potvrđuje i prizor koji su zabeležili naši čitaoci u naselju Ujedninjene nacije, gde su nedavno podstavljena žičana ograda oko kontejnera. Iz samo njima znanih razloga, pojedinci svakoga dana uredno „uglavljene“ kontejnere u ograđen prostor, izvuku na ulicu i umesto da smeće ubace u iste, bacaju ga van, dok kontejneri ostaju poluprazni.

Ništa bolja situacija nije ni sa betonskim đubrijerama koje vlasnici prodajnih objekata često koriste kao svoje lične kante, pa u i pored ovih posuda za smeće odlaže trulo voće, kartonske kutije i sav ostali otpad iz radnji.

Oni malo „maštovitiji“ idu dalje, pa se tako ponekad, onde gde pored žardinjera ima drveća, ista „kite“ kesama sa smećem ili se jednostavno one kače na zaštitne stubiće oko stabala.

Sve skupa jasno govori o još uvek niskoj svesti naših sugrađana po pitanju značaja pravilnog odlaganja otpada. Pitamo se koliko smo daleko od uspostavljanja sistema  primarne selekcije otpada u domaćinstvima, kada još uvek ni do kontejenera za komunalni otpad ne možemo da „dobacimo“. D.P.

 

Ostale vesti

back-to-top