Pitali smo za vas: Voda za piće u Kruševca je ispravna

Postavljeno: 14.07.2020

– Voda za piće sa vodosistema Ćelije je i hemijski i bakteriološki potpuno ispravna, a subjektivni osećaj da ima ukus i miris stvara to što je, zbog visokih temperatura, voda u česmama trenutno nešto toplija- odgovor je koji je kruševacgrad dobio od nadležni za praćenje kvaliteta vode

Poslednjih  nekoliko dana našoj redakciji obraćali su se građani, zabrinuti za kvallitet vode za piće jer, kako su kazali, voda već danima ima miris i ukus. Opisivali su je kao „bljutavu“ i topliju nego inače.

Odgovore smo potražili u kruševačkom Zavodu za javno zdravlje, ustanovi zaduženoj za monitoring kvaliteta vode za piće, te u Fabrici za proizvodnju vode u Majdevu, gde se sa akumulacije Ćelije sirova vode prerađuje.

Od nadležnih u Zavodu za javno zdravlje dobili smo informaciju da se kontrola kvaliteta vode vrši u kontinuitetu , te da nijednog trenutka voda nije bila ni hemijski ni mikrobiloški neispravna.

Potvrdu da je voda ispravna, dobili smo i u Fabrici vode u Majdevu.

Sa porastom  temperature vazduha raste i temperatura vode u jezeru za nekoliko stepeni , pa je samim tim  i finalni proizvod topliji. Nema govora da voda ima ukus i miris, to je samo sugestivan osećaj – kazao je Miroslav Stojanović, direktor Fabrike vode u Majdevu. 

Stojanovića je objasnio da je prosečna temperatura vode u česmama 15 stepeni, da je sada između 17 i 20 pa i neki stepen više, te da to  stvara osećaj da je voda manje pitka i da ima ukus i miris. D.P.

Ostale vesti

back-to-top