Pitali smo za vas: Kako do vaučera za odmor u Srbiji

Postavljeno: 05.01.2022

U cilju podsticanja razvoja domaćeg turizma Ministarstvo je i ove godine započelo dodelu vaučera za subvencionisano korišćenje usluga smeštaja za najmanje pet noćenja izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta kao i mesta studiranja korisnika u iznosu od 5 hiljada dinara. Vaučer se može koristiti na teritoriji Republike Srbije u ugostiteljskim objektima prijavljenim na ovaj program

Korisnik vaučera pre svega rezerviše smeštaj kod ugostitelja sa objavljene liste, na osnovu čega mu ugostitelj izdaje potvrdu o rezervaciji, generisanu iz CIS-a (Centralni informacioni sistem u oblasti ugostiteljstva i turizma), zbog čega je neophodno da je ugostitelj registrovan na platformi eTurista.

Korisnici vaučera mogu biti penzioneri, nezaposlena lica iz evidencije NSZ, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, zaposleni sa primanjima ispod 70 hiljada dinara mesečno, ratni i vojni invalidi sa primanjima takođe manjim od 70 hiljada mesečno, korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu, nosioci poljoprivrednog gazdinstva i studenti.

Popunjena prijava i prateća dokumentacija se podnosi isključivo na šalterima JP “Pošta Srbije” na teritoriji cele zemlje najkasnije do 15. oktobra ove godine. Uz prijavu, na uvid treba dostaviti ličnu kartu ili pasoš, potvrdu ugostitelja da je izvršena rezervacija smeštaja na ime korisnika, kao i prateću dokumentaciju u odnosu na način kako je ostvareno pravo na vaučer (penzioneri fotokopiju rešenja o ostvarenom pravu na penziju, zaposleni potvrdu o zaposlenju i studenti potrvdu visokoškolske ustanove o statusu studenta).

Prijava se podnosi lično, s tim što za određene kategorije sugrađana podnošenje prijave može izvršiti drugo lice. Detaljnije o svoj potrebnoj dokumentaciji možete pročitati na internet stranici Ministarstva.

Na samom vaučeru biće naziv ugosteljskog objekta te je veoma važno da korisnik pravilno popuni obrazac jer reklamacije na izdat vaučer neće biti uvažene, stoga korisnici vaučera treba na licu mesta da provere tačnost podataka na prijavi.

Korisnici prijave moraju podneti najkasnije 30 dana pre početka realizacije aranžmana. Vaučer korisnik koristi lično, isključivo u objektu koji je izdao potvrdu i može ga iskoristiti do 20. Novembra tekuće godine. Vaučerom se ne mogu plaćati hrana, piće, zdravstvene i druge usluge, boravišna taksa i drugi troškovi.

Licima koja su se prijavila i stekla pravo na vaučer, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija će preko Pošte dostaviti vaučere, lično na adresu preporučenom pošiljkom.

 Ukoliko cena smeštaja prelazi iznos od 5.000, korisnik plaća razliku u ceni svojim sredstvima, dok ukoliko je usluga koju pruža ugositelj ispod 5.000 dinara korisnik ne može naplatiti razliku u ceni.

Ugostitelj je dužan da gostu izda fiskalni račun, koji mora da sadrži sve elemente propisane Zakonom o fiskalnim kasama kao i iznos boravišne takse (njeno oslobađanje, ili njeno umanjenje u skladu sa propisima). Fizičko lice koje ugostiteljske usluge pruža neposredno, po završetku smeštaja korisniku izdaje poseban račun. Ovaj poseban račun ne sadrži podatke o boravišnoj taksi.

Listu ugostiteljskih objekata kod kojih možete ostvariti pravo na vaučer možete videti ovde. Lista se ažurira dva puta nedeljno.

U ovom trenutku na listi se na nivou cele Srbije, nalazi 1.697 ugostiteljskih objekata. U sistemu vaučera je 70 ugostiteljskih objekata iz Rasinskog okruga, 15 iz Opštine Brus (Brzeće, Brus i Livađe), dok ostatak pripada teritoriji grada Kruševca (Ribarska Banja, Ribare, Mala Reka). Na listi nije nijedan objekat koji se nalazi u samom Kruševcu.

Zarad podsticanja razvoja domaćeg turizma, iz republičkog budžeta je za ovaj program izdvojeno 500 miliona dinara, te je predviđeno izdavanje do 100 hiljada vaučera. Potražnja za njima je velika, stoga zainteresovani treba na vreme da se prijave kako ne bi ostali bez vaučera.

L.S.

Foto: pixabay, KruševacGrad

 

 

 

 

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

back-to-top