„Pitali smo za vas” : Bela boca postaje lokalna Kuća fudbala – “Gnezdo” ostaje bez gnezda?

Postavljeno: 08.03.2020

Nakon što su lokalna samouprava i Fudbalski savez Rasinskog okruga odlučili da zgrada FK “Borac” iz Bivolja, u Kruševcu poznata kao Bela boca, postane lokalna Kuća fudbala, Alternativni kulturni centar “Gnezdo” ostaće bez prostora u kome je dve i po godine. Naime, u novembru 2017. godine je “Gnezdo” otvorilo svoja vrata umetnicima i posetiocima, nakon što su prethodno brojni volonteri nekoliko meseci radili na uređivanju i rekonstrukciji zgrade koja je bila ruinirana

Umetnica Kaća Dimitrijević, predsednica Udruženja “Fakiri sa juga” koje je pre skoro tri godine iniciralo obnovu pomenute zgrade, povodom najavljenih radova na tom objektu za novine GRAD je kazala da je tada sa FK “Borac” potpisan ugovor o korišćenju prostora.

Kaća Dimitrijević, predsednica Udruženja “Fakiri sa juga”

Ugovorom je predviđeno da ukoliko do prekida ugovora dođe bez krivice korisnika, postoji obaveza davaoca prostora da refundira sredstva uložena u rekonstrukciju i adaptaciju objekta. Mi, naravno, čuvamo račune i imamo dokaze o ulaganjima, radnim satima, ugovorima, ali proceniti pravu vrednost ovog prostora i truda je gotovo nemoguće – rekla je ona. 

Potvrdila je da su predstavnici “Gnezda” jesenas prisustvovali javnom sastanku u MZ Bivolje na kome se razgovaralo o namerama da se teren obnovi, ali da tada nisu bile poznate pojedinosti. 

Pre desetak dana, predsednik FK “Borac”, Radoslav Komlenović, pozvao nas je i najavio dolazak predstavnika Grada i Fudbalskog saveza Rasinskog okruga. Činilo se da imaju vrlo konkretne planove, ali mi sa njima nismo upoznati. Tada nam je rečeno da ćemo biti pozvani na sastanak, kao i da će se naći zajednički dogovor. Još uvek čekamo poziv – ispričala je Dimitrijevićka.

Da će se nadležni potruditi da nađu najbolje moguće rešenje za “Gnezdo” za novine GRAD je kazao Radoslav Komlenović, predsednik FK “Borac” iz Bivolja. 

Radoslav Komlenović, predsednik FK “Borac”

Uskoro ćemo svi zajedno održati sastanak kod načelnika Gradske uprave. Klub sa “Gnezdom” ima ugovor o iznajmljivanju bez nadoknade, plaćali su komunalije, a pre svega su sredili objekat, dosta toga su uradili. Oni su nam spasili zgradu, sve je bilo polomljeno, niko nije dolazio, bilo je zapušteno. Postoji mogućnost da im budu nadoknađena sredstva koja su uložili ili da se za njih nađe objekat u koji će se preseliti. Verujem da ćemo na obostrano zadovoljstvo rešiti ovo – kazao je Komlenović.

Kaća Dimitrijević napominje da je u ovom trenutku teško govoriti o budućnosti “Gnezda”. 

Svi koji su upoznati sa njegovim funkcionisanjem znaju da to nije prostor koji se može tek tako preseliti jer su u njegove zidove utkani volonterizam, zajedničko zalaganje, donacije građana. Priča bi bila mnogo jednostavnija da se radi o, na primer, iznajmljenom lokalu – rekla je ona. 

Ovde su mnogi svili gnezdo

Tokom dve i po godine rada “Gnezdo” je bilo domaćin brojnim umetnicma, ali i volonterima, deci, najrazličitijim programima.

Ovde su realizovana tri međunarodna volonterska kampa, radionice murala, radionice bubnjeva za devojčice, string art-a, izrade lejzi bega, dečije radionice slikanja fluorescentnim bojama, pravljenja kućica za ptice, lutkarske radionice, performansi. Pripremili smo dve inkluzivne bleklajt predstave, jednu sa štićenicima Doma Jefimija, drugu sa Udruženjem za pomoć osobama sa autizmom i UG Osmeh na dlanu. Imali smo izložbe slika, oklopa, projekcije filmova i filmski festival “Slobodna zona”, svirke, žurke, promocije knjiga. Organizujemo Dan za komšiluk, čišćenje obale Rasine ispod objekta, a koristimo ga i kao atelje za našu umetničku produkciju – podsetila je Kaća na deo aktivnosti u ovom umetničkom prostoru.

Podsećanje

AKC “Gnezdo” postoji od maja 2017. godine, kada su počele radne volonterske akcije, a zvanično je otvoreno u novembru te godine. 

Zalaganjem velikog broja lokalnih, ali i međunarodnih volontera uspeli smo da zgradu, koju smo zatekli u ruiniranom stanju, privedemo nameni, a to je postojanje umetničkog prostora namenjenog mladima – navela je ona.

A radovi su se nizali. Počeli su izbacivanjem đubreta i stakla sa oba sprata objekta i čišćenjem neposredne okoline, nastavljeni guljenjem zidova od vlagom pojedenog maltera, gleta i boje. Sa plafona koji je godinama prokišnjavao malter je otpadao u velikim komadima. Urađena je elektrifikacija gornjeg sprata objekta, komšije su pomogle da se uvede voda. Zamenjena su stakla, postavljene rešetke, vrata. Zidovi su omalterisani, gletovani, okrečeni. Krovna limarija i drvene grede su zamenjeni, postavljena je izuzetno kvalitetna Sikaplan membrana. Fasada je oguljena, omalterisana i na kraju u potpunosti oslikana. Ove zime uvedeno je grejanje, postavljen je kotao na pelet i radijatori, a bilo je i dosta neophodnih sitnih radova. 

Prema informacijama iz Gradske uprave Kruševac i Fudbalskog saveza Rasinskog okruga na terenu Borca u Bivolju biće postavljena veštačka trava, urađene tribine sa po tri do četiri reda sa svih strana, ograda, reflektori. Pomenuta zgrada će biti rekonstruisana, u prizemlju, koje nije sređivano, biće renovirane svlačionice i prostorij za delegate, dok će na spratu, na mestu gde se sada nalazi “Gnezdo” biti kancelarije Fudbalskog saveza Kruševac i Fudbalskog saveza Rasinskog okruga. 

J.B. 

Lična karta

Alternativni kulturni centar „Gnezdo“ je umetnički prostor namenjen oživljavanju i promovisanju savremene umetnosti kroz izložbe, festivale, svirke, bioskop, diskusije i radionice. “Gnezdo” je mesto okupljanja i povezivanja mladih sa ciljem buđenja i razvijanja njihovih kulturnih potreba i njihovog uključivanja u kreiranje i osmišljavanje alternativne kulturne scene Kruševca. “Gnezdom” upravlja Udruženje građana “Fakiri sa juga” čiji je projekat o formiranju Alternativnog kulturnog centra podržala Trag fondacija u okviru programa Aktivne zajednice.

Tekst je deo projekta Local Press Laboratorija koji novine GRAD realizuju u saradnji sa PU Lokal pres. Local Press Laboratorija je pilot projekat razvijen u saradnji i podržan od strane “Medijskog inkubatora za Zapadni Balkan” programa Free Press Unlimited, koji finansira holandsko Ministarstvo spoljnih poslova

Ostale vesti

Komentari

 1. ZORICA kaže:

  neka se stide rukovodioci FK BORCA sto su dozvolili da takva gradjevina propada godinama i sada kada je neko ulozio ljubav vreme i novac hoce da ih izbace iz GNEZDA.
  GOSPODO VASE KANCALARIJE PRAVITE NA DRUGOM MESTU A NE TU GDE SU DECA OMLADINA VOLONTERI UGRADILI SEBE NE GAZITE NECIJU DIVNU IDEJU ZA KOJU SU IMALI SRCE DA JE OSTVARE.

  GDE STE BILI SVE TE GODINE KADA JE OBJEKAT PROPADAO

  ZORICA

 2. Rade Biocanin kaže:

  U vezi FK „BORAC“ Bivolje i klubskog objekta „BELA BOCA“ digla se hajka, u nastojanju gradske vlasti da napravi nesto novo, a sve u susret 100-godisnjici postojanja ovog kluba-Velikom jubileju, gde mogu da se traže neka novčana sredstva od UEFA. Ja sam u Borcu od 1980. godine, branio u više rangova i doživeo lepe trenutke, ali davao sam znatna sredstva da bi se takmičili u zoni i u I Srpskoj ligi. Meni je b orac ostao dužan 2500 eura (dao na pozajmicu) i pose u zapisniku da mi se vrati novac onda, kada se objekat ili prodavnica bliyu MZ daju po kiriju. Do danas nista. Da li je na redu advokat i sudski spor, uz ogromnu kamatu, a sve papire čuvam kod rođaka?

 3. Mirjana kaže:

  U Bivolju nema vrtića, kanalizacije, škola se raspada, ali stadion je jako bitan. Sramota. Neko se usudi da ostane u toj rupi od grada a vi ga terate. Bljak.

 4. MIODRAG kaže:

  PRANJE PARA, ETO O ČEMU SE OVDE RADI

4 thoughts on “„Pitali smo za vas” : Bela boca postaje lokalna Kuća fudbala – “Gnezdo” ostaje bez gnezda?

Comments are closed.

back-to-top