Pitali smo mlade: Kako provodite raspust?

Postavljeno: 11.01.2023

Dugoočekivani zimski raspust, za učenike osnovnih i srednjih škola, zvanično je počeo 2. januara i već uveliko traje. Prema njihovim rečima, ove praznične dane najviše koriste za druženje, predah od škole, uživanje, ali i za usavršavanje svojih interesovanja.

Petogodišnji Veljko je u novoj godini već uspeo da ispuni jednu želju. Uz pomoć bake Gordane naučio je da kliza, pa sada zajedno sa starijom braćom uživa u ovoj zimskoj čaroliji.

– Do sada je posmatrao braću kako klizaju, a ove godine je i sam poželeo da se oproba u ovom sportu. Stariji unuci su jedva dočekali da počne raspust, kako bi imali više vremena za igru. Za idealan raspust nedostaje još samo sneg, kako bismo pravili Sneška Belića – kaže ova ponosna baka.

Druženje sa porodicom i prijateljima, gledanje omiljenih filmova i serija, kao i produženo vreme za igru, uglavnom ispunjavaju dane zimskog raspusta osnovaca, koji se u školske klupe vraćaju 23. januara.

– Iskoristio sam priliku da pogledam sve delove Hari Potera, a sledeće nedelje sa roditeljima idem kod bake i deke koji žive u selu kod Kopaonika. Voleo bih da raspust traje duže, a škola kraće – kroz osmeh navodi Nikola (13).

Srednjoškolci će se školskim obavezama vratiti 16. januara, nešto ranije od osnovaca, pa se zato trude da im svaki dan bude ispunjen stvarima koje vole i u kojima uživaju.

– Odlučio sam da ove godine naučim da sviram gitaru, tako da sam joj posvećen od prvog dana raspusta. Moj otac je, kada je bio mlad, svirao u bendu, pa mi sada pomaže da savladam osnove. Uveče se uglavnom viđam sa prijateljima, kojima demonstriram šta sam naučio tog dana – objašnjava Aleksandar R. (16).

Najkraći raspust i najmanje vremena za opuštanje i uživanje imali su studenti, koje u predstojećem periodu očekuje prvi ispitni rok u ovoj akademskoj godini.

Odmor mi je prijao, ali sam bila slobodna samo nekoliko dana. Čeka me jedan stresan i naporan period. Prošle godine nisam uspela da upadnem na budžet, pa ove godine moram da dam sve od sebe kako bih u tome uspela. Nadam se da ću se odmoriti na leto – nada se studentkinja Janja.

Inače, đake očekuje i neradan 27. januar, kada se proslavlja školska slava, Sveti Sava, te 15. i 16. februar kada se obeležava Dan državnosti. Na duži predah od školskih obaveza moraće da sačekaju do prolećnog raspusta, na kom će biti od 10. do 18. aprila.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top