Pitali smo Kruševljane: „Da li ste spremili zimnicu?“
Postavljeno: 02.10.2023
Ponuda zimnice na kruševačkim pijacama i trgovinama ove godine je slabija. Zbog loših vremenskih prilika i obilnih padavina rod povrća je podbacio, a samim tim i cene su dosta visoke. Veći broj naših sugrađana će spremanje zimnice svesti na minimum. Oni koji žive ili imaju rođake na selu mogu sebi da priušte kvalitetniji i cenovno povoljniju zimnicu
Čini se da je poseban problem spremanje ajvara. Ipak, kažu naši sugrađani, nešto od zimnice se mora spremiti.
– Ajvar ću ove godine spremiti manje- desetak tegli. Toliko sam mogao da izdvojim od penzije. Osim toga spremićemo i nekoliko tegli šarene salate i obavezno kiselimo kupus, koji bar do sada, nije toliko skup. Moramo se snalaziti na sve načine – kaže penzioner iz Kruševca Milivoje A. (68).
Neki su uprkos visokim cenama ipak uspeli nekako da se snađu.
– Ima nas dosta u domaćinstvu. Većina nas ima prihode, pa možemo da spremimo dovoljne količine zimnice za nas. Ostavićemo obavezno ajvar, turšiju i kiselićemo kupus. Kvalitet robe je malo slabiji nego ranije ali šta možemo – rekla nam je radnica Dragana Đ.(56).
Zbog niskih primanja naši najstariji sugrađani primorani su da se snalaze kako znaju.
– Meni je mala penzija. Stavila sam malo paradajza i šarene salate. Ako budem u mogućnosti staviću još kupus i turšiju. Ove godine paprika je jako skupa i neću moći da stavim ajvar. Sve proizvode koji su mi bili neophodni za zimnicu kupila sam u piljarnici – istakla je penzionerka Ilinka B (79).
Foto: Shutterstock
O. Milićević