Petogodišnjica kompanije “Kromberg i Šubert”

Postavljeno: 11.12.2021

Kompanija “Kromberg i Šubert” u Kruševac je došla pre pet godina, a trenutno zapošljava oko dve hiljade radnika. U toj fabrici se proizvode kablovi za automobil škoda fabia, a od ove godine i za porše, zbog čega je povećan broj zaposlenih. Poslovodstvo kruševačke fabrike, nam je otkrilo da i dalje zapošljavaju, međutim, nije moglo da govori o zaradama zaposlenih, investicijama ili planovima. U ovoj kompaniji danas je organizovana svečana rođendanska proslava povodom jubileja

-Današnja svečanost povodom pet godina je više formalnog karaktera, sa nama su ovde  predstavnici Grada Kruševca, svi naši dobavljači, kao i predstavnici ustanova koje su nam pomagale u radu, a tu je naravno još sto trideset naših radnika koji su ovde od početka. Cilj nam je bio da ispoštujemo sve epidemiološke mere, zato je ove godine broj zvanica ograničen i zato smo tražili od svih prisutnih da imaju zeleni sertifikat. Nadam se da ćemo sledeće godine proslaviti rođendan zajedno sa svim našim radnicima- kaže za KruševacGrad Miloš Stojadinović, menadžer ljudskih rersursa.

Prvi radnik u kruševačkoj fabrici ove kompanije, Dejan Azdejković, zaposlio se krajem oktobra 2016. godine. On i dalje radi u ovoj kompaniji. Proizvodnja na projektu škoda fabia, krenula je u decembru 2017. godine, a fabrika je zvanično otvorena u junu 2018. godine.

Sada imamo dva velika projekta. Proizvodimo automobilske kablove koji se ugrađuju u automobile škoda fabia, a drugi projekat je superautomobil porše – ističe Miloš Mladenović, koji je takođe radi u sektoru za ljudske resurse u toj fabrici.

Dve trećine zaposlenih su Kruševljani, a konkurs za posao je i sada otvoren. U ovoj fabrici je prosečana starost zaposlenog 34 godine, mada, ima dosta zaposlenih koji su pred penzijom, kao i onih kojima je ovo prvi posao. Proizvodnja neprekidno teče, a radnici rade u tri smene.

– Trenutno imamo oko dve hiljade zaposlenih, ali i dalje zapošljavamo i povećavamo tim. Veliki broj ljudi marljivo i vredno radi kod nas i veoma smo zadovoljni. Imamo  više od 1.400 zaposlenih iz Kruševca i okoline. Zapošljavamo i kandidate sa područja Varvarina, Ćićevca, Brusa, Aleksandrovca, Trstenika, Blaca i Paraćina. Za sve ove lokacije organizovali smo prevoz za naše zaposlene.Nastavljamo sa zapošljavanjem i u 2022. godini, tako da pozivamo sve koji su zainteresovani da se prijave za rad u našoj kompaniji – navodi on.

“Kromberg i Šubert”, potvrđuje, važi za društveno odgovornu kompaniju, a do sada je učestvovala u brojnim akcijama i donacijama olakšala život sugrađanima:

– Donacije smo upućivali onima kojima je najpotrebnije, a to su bolnice i deca. Više puta smo donirali aparate kruševačkoj Bolnici, za odeljenja urologije, pedijatrije i druga. Pomagali smo Dom Jefimija, učestvovali smo u izgradnji parkića za decu u vrtiću u Velikom Šiljegovcu. Bilo je i drugih akcija, poput pošumljavanja, potom saradnje sa SOŠO “Veselin Nikolić”, udruženjem žena ,,Jasika,, .

Kompanija je uspela da se izbori sa izazovima koje je donela pandemija.

– Imali smo otkazivanje smena na početku pandemije, krajem marta i početkom aprila 2020. godine. Nakon toga, autoindustrija u svetu je postala nestabilna, ali smo uspeli da održimo kontinuitet rada i što je najvažnije, da sačuvamo radna mesta za naše zaposlene. U vreme početka pandemije imali smo oko 1.300 zaposlenih, a sada imamo oko 2000, što govori o našem uspehu – napominje Mladenović.

U ovdašnjoj fabrici vakcinisano je oko 45 odsto zaposlenih, a postoje podsticajne mere kako bi se taj broj povećao.

Korona bolovanje za vakcinisane se isplaćuje u iznosu od 100 odsto, ne 65 odsto, kako je predviđeno zakonom. Takođe, isplaćujemo jednokratni dodatak svima koji su vakcinisani u iznosu od šest hiljada dinara, potom prof.dr Branislav Tiodorović, je gostovao u našoj fabrici i odgovarao na pitanja zaposlenih u vezi korone. Takođe, imali smo posetu direktora Zavoda za javno zdravlje Kruševac, dr Predraga Pavlovića. Organizovali smo i nagradnu igru za sve vakcinisane gde je bilo preko 30 nagrada – podseća on.

Poslovodstvo kruševačke fabrike, međutim, nije moglo da govori o zaradama zaposlenih, investicijama ili planovima.

Podsetimo da je početak rada u Kruševcu ozvaničen u junu 2018. godine. Fabrika je u tom momentu zapošljavala 560 radnika, a tada je saopšteno da je plan da do 2022. godine u njoj radi dve i po hiljade ljudi. Do tog momenta u fabriku je bilo uloženo 20 od planiranih 29 miliona evra, a najavljivano je da će, ukoliko se investicija pokaže isplativom, biti dodatnih ulaganja koja bi omogućila zapošljavanje ukupno četiri hiljade radnika.

Otvaranje fabike Vlada Srbije je podržala sa 9,5 miliona evra, dok je Grad Kruševac ustupio 6,2 hektara zemljišta i obezbedio infastrukturne priključke.

M.S.- J.B.

Ostale vesti

back-to-top