Edukacija mladih: O zamkama društvenih mreža i zdravim stilovima života

Postavljeno: 12.06.2022

U okviru projekta „Mladi, zdravlje i društvene mreže“ koji sprovodi novoosnovano udruženje „Organizacija mladih Kruševac“ održana su dva panela. Prvi, pod nazivom  „Društvene mreže-ono što vidimo i ono što jeste“, realizovan je u  Kromberg i Šubertu, kompaniji koja je ujedno i glavni sponzor projekta. Drugi panel posvećen je treningu, ishrani i njihovomznačaju za zdrav život, održan je u Biznis inkubator centru

Kompanija Kromberg i Šubert mladim sugrađanima predstavila je način svog poslovanja, kao i to na koji način ova kompanija brine o zdravlju zaposlenih.

– Kroz ovaj projekat mladi imaju mogućnost da upoznaju rad naše mlade i velike, a pre svega zdrave kompanije. Imamo veliki broj mladih radnika, tako da je ovde zabavno raditi. Očekujemo dobar odziv, s obzirom da je ovo prva prezentacija kojom smo se predstavili isključivo mladima – rekla je Dragana Veljković, planer sirovina u fabrici Kromberg i Šubert.

Prilikom kraćeg obilaska pogona od 20.000 kvadrata, mladi posetioci imali su prilike da od zaposlenih dobiju odgovore na sva njihova pitanja. Najviše interesovanja pokazali su za sam proces proizvodnje, kao i za obuku koju svako novo zaposleno lice dobija.

– Kada konkurišete za poziciju koja vam je zanimljiva i budete primljeni, prolazite kroz ceo proces proizvodnje. Obuka za naše nove zaposlene je plaćena i traje 3 meseca. U zavisnosti od pokazanih veština i sposobnosti oni dobiju radno mesto koje im najviše odgovara – kazala je Irena Milunović, menadžerka uvozne kontrole.

Objasnili su da ova kompanija pruža mogućnost konstantnog usavršavanja i napredovanja svojim zaposlenima, a potvrda toga je da je većina radnika operatera zbog svojih sposobnosti dospela do pozicija inženjera, kontrolora kvaliteta, vođa smena i menadžera.

Na početku svake godine, ova kompanija definiše budžet za donacije i sponzorstva za tekuću godinu.

– Otvoreni smo za pomoć školama, bolnicama, mladima, fakultetima, dakle ideja nam je da donacijom ne tangiramo jednu osobu, već veći broj ljudi. Trenutno je na fejsbuk stranici aktuelan konkurs za stipendiste, gde je otvoreno više pozicija. Mladi se mogu prijaviti i dobiti plaćenu obuku od 3 meseca, nakon koje će steći primenjivo znanje za rad u bilo kojoj drugoj kompaniji, a neki od njih će dobiti mogućnost za posao i ovde kod nas – rekla je Jovana Stanković, travel menager.

U Biznis inkubatoru o društvenim mrežama govorili su influenser Vuk Vico i psihološkinja Milica Miletić, a mladi su imali priliku da saznaju nešto više o uticaju društvenih mreža na mlade, ponašanju na tim platformama, kao i to kako da odvoje sopstveno razmišljanje od sveta koji se prikazuje na društvenim mrežama.

U okviru panela „Zdravlje-trening i ishrana-sve ono što vas čeka“ a o zdravlju, treningu i ishrani govorili su trenerica Ivana Stojanović i nutrcionistkinja Biljana Živković.

Panel je sadržao savetodavne teme u vezi pravilnog treniranja, rasporeda treninga, zdravih obroka i količine unosa kalorija. Mladi su imali mogućnost da saznaju nešto više o treningu i ishrani, kao i o značaju te dve stvari za zdrav život, duh i dobro raspoloženje.

M. Simić

 

Ostale vesti

back-to-top