Peti festival pravoslavnog filma “Snažni duhom” otvara se sutra

Postavljeno: 24.09.2019

Oficijelnim i koncertnim programom, a potom i projekcijama dokumentarnih filmova “Stari ratnik” (Rusija) i “Srednjovekovni manastiri u Srbiji” u Kruševačkom pozorištu sutra (sreda, 25. septembar) u 19 sati počinje peti po redu Festival pravoslavnog filma “Snažni duhom”. Festival će trajati do subote, a na repertoaru su osam dokumentarnih i tri igrana filma iz osam zemalja

Otvaranju jubilarnog filmskog festival prethodiće osvećenje tradicionalnih nagrada Festivala u crkvi Lazarici u 10 sati, najavio je Nenad Blažić, glavni i odgovorni urednik programa u kruševačkom Kulturnom centru. Nakon svečanog otvaranja u Kruševačkom pozorištu, naredna dva festivalska dana odvijaće se u Beloj Sali KCK, dok će u subotu program zatvaranja i dodele nagrada biti održan u sali Narodnog muzeja.

Blažić je na konferenciji za novinare u Medija centru KCK saopštio i kompletan program jedinog međunarodnog festivala čiji je autentični domaćin grad Kruševac. Podsetio je i da će prepodnevni sati sva tri festivalska dana biti posvećeni animiranim filmovima za decu, dok su večernji termini rezervisani za dokumentarne i igrane filomove iz Srbije, Rusije, Belorusije, Gruzije, Ukrajine, Republike Srpske, Grčke i Jermenije.

On je naglasio da je film “Srednjovekovni manastiri u Srbiji”, jedan od dva dokumentarna filma koji će otvoriti ovogodišnji festival, snimljen 40-tih godina prošlog veka, te da ga je Festival dobio od Filmskog arhiva Srbije. 

Stigli smo do petog festivala. Veoma dobro pamtim kako smo započeli prvi festival, koliko je bilo zainteresovanih. Sa petim festivalom ulazimo u istoriju kinematografije i mogu da kažem da program ovog jubilarnog festivala vidim kao putovanje ka miru i nadam se da ćemo videti više gledalaca na našim projekcijama, jer moto festivala je “Dođite da gledate filmove na velikom ekranu, ulaz je slobodan” – poručio je Filip Kudrjašov, direktor Festivala “Snažni duhom”.

Dodao je da je jubilarni Festival pravoslavnog filma posvećen jubilejima: godišnjici autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, godišnjici Kosovske bitke, oslobođenja Kruševca i Beograda u Drugom svetskom ratu i godišnjici NATO bombardovanja Srbije.

Sergej Marizin, glavni koordinator Festivala, podsetio je i da filmovi koji su na festivalskom programu nisu samo pravoslavni, da su to filmovi koji govore o različitim ljudima, suočenim sa različitim životnim situacijama i njihovoj borbi sa njima. – To su, kako i sam naziv Festivala kaže, priče o ljudima snažnim duhom – rekao je Marizin pozivajući gledaoce da, bez obzira na versko opredeljenje, proprate filmske projekcije. 

Na dan zatvaranja, u subotu pre podne, Kudrjašov i Marizin će, po tadiciji, zajedno sa predstavnicima Grada, na Bagdali posaditi sadnicu hrasta. Na svečanosti zatvaranja će biti dodeljene nagrade i zahvalnice najzaslužnijima za osnivanje i trajanje ove međunarodne filmske manifestacije.

Inače, organizatori Festivala pravoslavnog filma “Snažni duhom” su  Grad Kruševac, KCK, Eparhija kruševačka i ruska kompanija Vifsaida.

N.B.

 

Ostale vesti

back-to-top