Pesnička nagrada “Jefimijin vez” uručena Draganu Lakićeviću

Postavljeno: 19.06.2021

U Trsteniku i manastiru Ljubostinja održana je trodnevna, velika pesnička manifestacija “Jefimijini dani”, a na centralnoj svečanosti nagrada “Jefimijin vez” uručena je pesniku iz Beograda Draganu Lakićeviću

„Jefimijin vez“ za 2020. godinu pripao je Draganu Lakićeviću, autoru zbirke „Žetelica i Šumanović“”, knjige soneta koja se istakla izuzetno visokim umetničkim dometom, savršene jezičko poetske strukture, a nagrada je uručena u završnici 34.Jefimijinih dana, u porti manastira Ljubostinja kod Trstenika.

Ovogodišnji “Jefimijini dani” održani su u znaku jubileja – 50 godina od osnivanja i 30 godina od obnavljanja kulturno duhovne manifestacije u slavu prve srpske pesnikinje – monahinjeJefimije.

– U fokusu manifestacije “Jefimijini dani” je žena, žensko stvaralaštvo, diplomatija i snaga. Manifestacije je u potpunosti posvećena despotici Jeleni (Jefimiji) i knjeginji Milici (Jevgeniji) i tom najsvetlijem delu srpske istorije u kome su one pokazale da su mudre i da su sposobne da u najtežim trenucima srpske istorije donose važne državničke odluke – istakla je Milena Turk, predsednica opštineTrstenik, otvarajući ovu manifestaciju.

Manifestacija „Jefimijini dani“ posvećena prvoj srpskoj pesnikinji Jefimiji i ženi stvaraocu, svečano je otvorena u Trsteniku, a završna svečanost organizovana je u manastiru Ljubostinja.

Ljiljana Habjanović Đurović, srpska književnica, autorka 42 knjige prevedene na 16 jezika, održala je besedu “Od roda svetla i slavna”. Koncertom pred mnogobrojnom publikom predstavila se Danica Crnogorčević, a Trsteničani su uživali u kazivanju poezije Zorice Lešović-Stanojević, Slađane Ristić i Jelene Stojisavljević.

Na okruglom stolu “Vladarke i plemkinje srednjovekovneSrbije” nastupile su: Katarina Mitrović, Marko Aleksić, Larisa Velimonović, Kristina Mitić, Boris Stojkovski, Aleksandar Uzelac, Aleksandra Kostić i Jelena Marković, a predstavljen je i godišnjak “Ljubostinjska prinošenja broj 5”.

U okviru manifestacije uručene su i nagrade “Ljubostinjski krin” mladim stvaraocima, a u muzičkom programu nastupili su učenici i nastavnici Muzičke škole “Kornelije Stanković” iz Trstenika.

U programu pod nazivom “Jefimiji u čast” izgovorena je Molitva Gospodnja “Oče naš”, a Jefimijinu “Pohvalu Knezu Lazaru” kazivala je glumica Jelena Stupljanin. U programu “Pesnička prinošenja” nastupili su: Radomir Andrić, Matija Bećković, Blagoje Baković, Dragan Jovanović Danilov, Branislav Matić, Bojana Stojanović Pantović, Dragica Stojanović, Bratislav Milanović i Branislav Zubović, a muzičko prinošenje je darivao Bora Dugić.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top