Pčelar Milivoje Petrović: „Povećati subvencije za pčelare“

Postavljeno: 14.05.2023

Milivoje Petrović iz Štitara je jedan od najvećih pčelara u Rasinskom okrugu sa više od 250 pčelinjih društava. Za naš list govori o državnim subvencijama za pčelare, za koje je nedavno raspisan konkurs Ministarstva poljoprivrede

Koristim subvencije Ministarstva poljoprivrede desetak godina. Mi pčelari smo nezadovoljni njenom visinom, jer treba da budu znatno veće zbog stalnog rasta cena ulaznih materijala i pada cena meda. Mi ne možemo da pčelarimo bez prihranjivanja pčela u jesen i u proleće. U jesen da bi imale dovoljnu hranu za zimu, a u proleće radi ubrzanog razvoja. Prihranjivanje je nužno zlo, jer smo uništili stočarstvo, nemamo livade, ne sadi se perak, a i voćari nam prave probleme sa nekontrolisanim prskanjem. Subvencije bi trebalo povećati, jer su svi troškovi povećani, npr. šećer je poskupeo tri puta (od 50 na 150 dinara), kao i preparati za varou za oko 300 posto. Znatno veće subvencije bi spasile pčelarstvo. Prošle godine je bilo mnogo gubitaka u više oblasti – bilo je veliko uginuće pčela, pogoršani su uslovi pčelarenja, znatno veće cene ulaznih troškova i nagli pad cena meda na veliko. Svuda u okruženju subvencije su znatno veće i kreću se oko 20 evra po jednom pčelinjem društvu. Naše komšije imaju veće subvencije od centralnih vlasti i bolje uslove rada što za posledicu ima nekonkurentnost srpskih pčelara na tržištu sa njima – ističe Milivoje Petrović.

Milivoje je član Udruženja pčelara „Dr Bogoljub Konstantinović“ iz Kruševca koje broji više od sto članova i SPOS-a.

– Komplikovana je procedura za prijavljivanje za subvencije. Da bi ušao na platformu eAgrar, odnosno portal ePodsticaji, pčelar mora da ima moderan telefon, personalni računar i email adresu, što je velika enigma za ljude starije od 65 godina, a za one iznad 70 je to nerešiv problem. Potrebna je tuđa pomoć i podrška Poljoprivredne stručne i savetodavne službe. Ova služba ne može da stigne sve da uradi, jer je malo zaposlenih pa mora da se odredi termin prijema pčelara na razgovor – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, problem je i u Ministarstvu poljoprivrede, jer je njihov elektronski sistem preopterećen i često pada. Dat je kratak rok za prijavu i sistem je do sada dva puta padao pa to treba imati u vidu.

– Može da se desi da neki pčelari zbog informatičke nepismenisti i ove situacije neće uspeti da se u predviđenom roku prijave. Ovakve promene od resornog ministarstva zahtevaju ozbiljne pripreme da bi se pčelari i drugi poljoprivrednici obučili, jer sada ne znaju da koriste moderne tehnologije. Dodatni problem je što je većina pčelara u starijem starosnom dobu. Kada je o voćarima reč treba reći da oni koriste pesticide i druga hemijska sredstva na neodgovarajući način – žali se Petrović.

– Poljoprivredne apoteke treba da edukuju voćare za pravilnu zaštitu voća da bi oni znali kad i kako da prskaju svoje zasade voća. Da bismo proverili istinitost ovog iskaza obišli smo sve poljoprivredne apoteke od Kruševca do Aleksandrovca i našli smo da je samo jedna u Kožetinu ispunila ovaj zahtev, jer je imala u radnom odnosu inženjera koji je savetovao voćare i obilazio njihove voćnjake na licu mesta – zaključuje Petrović.

Ž. Milenković

Ostale vesti

back-to-top