Subvenciju države za kupovinu prve nekretnine ostvarilo 456 majki

Postavljeno: 07.10.2023

Državnu subvenciju za kupovinu prve nekretnine po osnovu rođenja deteta do sada je ostvarilo 456 majki, istakla je ministarka za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Kisić. Ona je navela da ove mere daju rezultate i da finansijska podrška porodicama sa decom nikada nije bila veća

Pravo na subvencije ostvarile su mame čija su deca rođena od 1. Januara 2022. i nakon toga, mame koje samostalno podižu svoju decu, mame koje su strane državljanke, a ispunjavaju zakonom propisane uslove i tate ukoliko je majka deteta preminula. Ovakav način pomoći veoma je bitan porodicama koje su uspele da ostvare najvažniju životnu investiciju- svoj krov nad glavom.

Mame i tate dobili su pravo na učešće države pri kupovini prvog stana ili kuće, izgradnji kuće i subvencije prilikom podizanja kredita za ove namene. Novčana sredstva koja dobijaju po ovom osnovu su bespovratna, a u maksimalnom iznosu od 20.000 evra. Ovako stečena imovina biće uknjižena na ime majke i ne može biti predmet prodaje narednih 5 godina od momenta sticanja vlasništva.

Najveće učešće u iznosu od 50% cene kuće ili stana, država je opredelila za nedovoljno razvijena područja.

 

Ostale vesti

back-to-top