Paklena pomorandža“ ponovo pred publikom

Postavljeno: 18.03.2023

Kulturociklin, neformalna umetnička grupa iz Kruševca, ponovo će igrati svoju novu predstavu “Paklena pomorandža“ na sceni Bele sale Kulturnog centra, večeras, . Istoimeni film koji je režirao Stenli Kjubrik davne 1971. godine, po romanu Entonija Burdžesa stekao je kultni status, a adaptacija Kulturociklina nastala je kao završni deo triologije koja se bavi pozicijama moći u društvu, nakon predstava „Kulturociklin End Call“ i „Kralj Ibi“, projekat „Paklena pomorandža“ propituje sisteme koji ugrožavaju i tlače, kao i načine na koje se protiv tih sistema može boriti. Ovog puta, na drugačiji način, kroz radionice koje su se bavile neverbalnim – telom i njegovim pokretima

– Ljudskost, individualnost i slobodna volja nasuprot mehanizmu. Shvatanje da je čovek organizam, živi pulsirajući splet organa, mišića, kože, zglobova i emocija i da jedino u istinskom prepoznavanju drugoga kao takvog, može činiti zajednicu koja osnažuje i menja – poručuje ekipa Kulturociklina.

Autorski tim predstave čine Sandra Maksimović, koja se bavi dramsko–pedagoškim radom, i koja potpisuje režiju, tekst i izbor muzike, Nina Nasković je zadužena za svetlo, Marko Višnjić za muziku i Aleksandar Marković potpisuje dizajn plakata.

U predstavi igraju: Jelena Vučković, Martin Tomić, Ivan Dimitrijević, Lara Anđelković, Iva Mitrović.

Inače, Kulturociklin i Kulturni centar Kruševac neguju dugogodišnju plodonosnu saradnju, okupljajući mlade u druženju na kreativan način i negujući scensko i pozorišno izražavanje.

Ova neformalna družina, nastala iz ideje da se mladima omogući alternativni pristup umetničkom obrazovanju, nedavno je proslavila pet godina postojanja, a njihov trud i talenat prepoznat je i nagrađivan i van granica naše zemlje.

M. J.

Ostale vesti

back-to-top