+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Otkriven Spomenik palim pripadnicima vojske, policije i rezervnog sastava od 1991. do 1999. godine

Otkriven Spomenik palim pripadnicima vojske, policije i rezervnog sastava od 1991. do 1999. godine

Spomenik palim pripadnicima vojske, policije i rezervnog sastava od 1991. do 1999. godine otkriven je danas u okviru Spomen kompleksa Slobodište. Spomenik, delo akademskog vajara Svetomira Radovića iz Beograda, prikazuje vojnika koji pomaže ranjenom saborcu. Na njemu su ispisana imena šezedeset devetorice Kruševljana, pripadnika vojske, policije i rezervnog sastava koji su poginuli u ratovima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji od 1991. do 1999. godine. Otkriven je danas, na Dan oslobodjenja Kruševca u Drugom svetskom ratu i na stogodišnjicu oslobodjenja u Prvom svetskom ratu

Spomenik, uradjena na inicijativu udruženja boraca sa teritorije Grada Kruševca i Odbora za sprovodjenje aktivnosti za podizanje Spomenika, otkrili su gradonačelnica Jasmina Palurović, predsednik Udruženja Slobodarski pokret Srbije Velimir Milošević i predsednik Kluba privrednika Kruševca Boban Gašić.

Obraćajući se okupljenim porodicama palih pripadnika vojske, policije i rezervnog sastava, gradonačelnica Jasmina Palurović je kazala da joj je čast da danas bude „na ovom mestu sa vama koji pamtite, sećate se, poštujete žrtve vaših najmilijih koji su za slobodu Srbije dali ono najvrednije što su imali, živote“.

Otišli su u legendu i nezaborav, a mi smo dužni da čuvamo sećanje na njih, da nikada ne izbledi jer su nam svojim životima obezbedili današnju slobodu i mir. Spomenik će nas zauvek podsećati na naše junake usmeravajući nas na pravi put, put ponosa, časti i borbe za slobodu i mir – kazala je ona.

Predsednik Udruženja slobodarski pokret Srbije, Velimir Milošević, kazao je da je ponosan danas, na dan kada su svi saborci sa područja Kruševca, iako nakon skoro dve decenije od poslednjeg otadžbinskog rata, dobili zajedničko obeležje.

– Zajedničko obeležje je najmanje što možemo da uradimo za njih. Ovaj Spomenik garantuje da naši drugari neće biti zaboravljeni. On je važan i za mladje generacije da znaju kako su Kruševljani žrtvovali sebe za interes svoje države i svoga naroda. Želim da verujem da će ovo biti poslednji memorijal koji podižemo poginulima u nekom ratu – kazao je on.

U ime Kluba privednika Kruševca, koji je pomogao podizanje Spomenika, obratio se predsednik Boban Gašić. On je kazao da je će spomen obeležje čuvati od zaborava uspomenu na naše junake i njihovu žrtvu koju su dali, a da Klub privednika neće zaboraviti na porodice palih boraca uz koje, kako je kazao, Klub želi da bude kako bi im na neki način ublažio gubitak najmilijih.

Da bol ne prolazi ni nakon skoro dve decenije za krusevacgrad.rs kažu Bora i Milena Bašić, roditelji Aleksandra Bašića, koji je poginuo 23. maja 1999. godine na Kosovu. Bio je pripadnik rezervnog sastava, imao je 31 godinu, a za sobom je ostavio ćerku i suprugu.

– One su nas održale u životu, naša unuka je završila master na arhitekturi i trenutno je u Oslu na doškolovavanju i veoma smo ponosni na nju. Dve nedelje pre nego što će poginuti naš Alaksandar je bio na kratkom odustvu, dobio je visoku temperaturu, ali se vratio prkos tome – kroz suze pričaju njegovi roditelji.

Majka Milena kaže da su zahvalni svima koji su pomogli da se podigne ovaj spomenik jer, iako izgubljene sinove i kćeri ne može ništa i nikada da vrati, ovo je znak da ih njihovi savremenici nisu zaboravili.

– Molim sve sadašnje i buduće političare da zaustave ratove, da srpske majke ubuduće nikada ne budu zbog ratova zavijene u crno, da radjaju sinove za radost, a ne za ratove – poručila je ona.

Na novootkriveni Spomenk venac je položio direktor Bezbednosno informativne agencije, Bratislav Gašić, koji je bio jedan od inicijatora podizanja Spomenika, potom predstavnici Grada, Okruga, više institucija te porodice palih boraca.

Povodom obležavanja Dana oslobodjenja Grada u Drugom svetskom ratu vence i cveće su jutros na više spomen obeležja u Kruševcu položili predstavnici Gradske uprave, Rasinkog okruga, vojske, brojnih institucija, organizacija te pobratimskih gradova. Za goste iz pobratimskih gradova grdaonačelnica Kruševca priredila je prijem, a večeras u 18 časova u Pozorištu će biti održana svečana akademija.

Spomenik palim pripadnicima vojske, policije i rezervnog sastava od 1991. do 1999. godine otkriven je danas u okviru Spomen kompleksa Slobodište. Spomenik, delo akademskog vajara Svetomira Radovića iz Beograda, prikazuje vojnika koji pomaže ranjenom saborcu. Na njemu su ispisana imena šezedeset devetorice Kruševljana, pripadnika vojske, policije i rezervnog sastava koji su poginuli u ratovima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji od 1991. do 1999. godine. Otkriven je danas, na Dan oslobodjenja Kruševca u Drugom svetskom ratu i na stogodišnjicu oslobodjenja u Prvom svetskom ratu Spomenik, uradjena na inicijativu udruženja boraca sa teritorije Grada Kruševca i Odbora…

Review Overview

Rejting korisnika 0.5 ( 1 glasova)
x

Proveri i

Direktor Toplane podneo ostavku

Dragan Azdejković, direktor kruševačke Gradske toplane podneo je ostavku na mesto direktora tog preduzeća. Obrazlažući svoju odluku, on je novinarima ...

Predstava „Hronika palanačkog groblja“ pred publikom u rekonstruisanoj sali

Predstava „Hronika palanačkog groblja“ Isidore Sekulić biće pred kruševačkom publikom premijerno izvedena 23. januara. Biće to istovremeno prva predstava u ...

Skrining pregledi uskoro zakonska obaveza?

Ukoliko bude usvojen predlog Zakona o zdravstvenom osiguranju koji je u Skupštinu stigao početkom  godine, svaki građanin koji se neopravdano ...

Lazar i Aljoša prvi do Bogojavljenskog krsta

Za časni krst, kao deo narodnih običaja vezanih za veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, na Zapadnoj Moravi u Beloj Vodi i ...

Kruševac dobija treću javnu garažu

Nova fast garaža sa 300 parking mesta čija je izgradnja planirana na lokaciji iza Nacionalne službe zapošljavanja,  biće u funkciji ...