Oko 500 Varvarinki obavilo mamografski pregled

Postavljeno: 20.08.2020

Za nepunih meseca dana, koliko je mobilni mamograf  bio stacioniran u Varvarinu, pregled je obavilo blizu 500 žena. Iz Doma zdravlja pozivaju sugrađanke koje su dobile rezulatate mamografije , da iste donesu kod svog izabarnog lekara ili u Dispanzer za žene 

U varvarinskom Domu zdravlja kažu da je u odnosu na broj stanovnika odziv na mamogarfiju mogao biti bolji, ali da određen broj sugrađanki nije došao da obavi pregled zbog  straha od korona virusa, što su najčešće navodile kao razlog onda kada su ih medicinske sestre pozivale telefonom da dođu na mamogarfiju.

Mobilni mamograf   je u dvorištu Doma zdravlja “Dr Valstimir Godić” bio stacioniran tokom jula, a da obave ovu dijagnostičku proceduru , nevezano da li imaju overenu zdravstvenu knjižicu, mogle su sve žene starosti od 50 do 69 godina, ali i žene koje ne spadaju u ciljnu populaciju, a imale su ranije problema sa dojkom.

Kako nalaz mamografije stiže na kućnu adresu žena koje su obavile ovu dijagnostiču proceduru, iz Doma zdravlja pozivaju sugrađanke koje su dobile rezultate, da se jave svom izabranom lekaru  koji će ih uputili u Dispanzer za žene ili da direktno dođu kod  ginekologa.

Inače,sa  organizovanim  skriningom  raka dojke u Varvarinu  trebalo je da se otpočne ove godine, ali  je taj proces privremeno stopiran zbog aktuelne epidemiloške situacije.

U varvarinskom Savetovalištu za žene i trudnice ultrazvučni pregled dojki mesečno obavi oko 35 žena. Varvarin nema mamograf, pa se pacijentkinjama ovaj pregled,  preko IZIS-a, zakazuje u kruševačkom Domu zdravlja. S obzirom na to da nema organizovanog skrininga raka dojke, ne postoji ni podaci o u toj opštini broju obolelih  i umrlih žena od  karcinoma dojke.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top