Na besplatan preventivni pregled došlo 280 građana

Postavljeno: 11.08.2021

U okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda koja je proteklog vikenda organizovana u kruševačkoj Opštoj bolnici i Domu zdravlja, više od 280 građana iz Rasinskog okruga obavilo je 555 preventivnih pregleda. Najveće interesovanje bilo je za onkološke preglede

Pravo na besplatni preventivni pregled, kao i do sada, imali su svi građani i građanke, nevezano od toga da li imaju overenu zdravstvenu knjižicu, a pored merenja novoa šećera u krvi, građani su mogli da urade EKG, mamografiju, te da obave opšti internistički, onkološki i preglede reumatologa i oftamologa.

Najveće interesovanje bilo je za onkološke preglede kojih je bilo 111, ultrazvuk dojke uradile su 93 a mamogarfiju 44 žene.  Obavljeno je i 89 opštih internističkih pregleda, 72 pregleda endokrinologa, 53 reumatološka i 32 pregleda oftamologa.

Nivo šećera u krvi proverilo je 42-je građana, a urađena su i 83 EKG-a.

Akcija besplatnih preventivnih pregleda  koju je u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju Ministarstvo zdravlja  pokrenulo krajem 2017. godine, privremeno je  zaustavljena zbog pandemije korona virusa.

Nakon godinu i po dana pauze, akcija je ponovo pokrenuta širom Srbije, 21. je po redu, a  da li će se i kojom dinamikom nastaviti sa besplatnim preventivnim pregledima u narednom periodu, zavisiće od u tom trenutku aktuelne epidemiološke situacija.

D.P.

 

Ostale vesti

back-to-top