Održan drugi mini sajam socijalnog preduzetništva

Postavljeno: 25.04.2023

Danas je u klubu KCK održan drugi po redu mini sajam socijalnog preduzetništva Kruševac u organizaciji udruženja građana za podršku evropskim integracijama „Evrokontakt“. Naši građani imali su prilike da se upoznaju sa proizvodima i uslugama poslovnih subjekata, koji posluju po modelu socijalnog preduzetništva

Učestvovalo je nekoliko najpoznatijih socijalnih preduzeća u Srbiji, među kojima su: „Caritas“ Šabac, Humanitarna organizacija „Dečije srce“, „EkoBag“, „Naša kuća“ Beograd i Udruženje „Zadrugarstvo“ Kragujevac.

– Ono što smo uradili u prethodnom periodu kako bi mogli da ojačamo priču zapošljavanja mladih sa smetnjama u razvoju je otvaranje preduzeća za osposobljavanje i zapošljavanje osoba sa smetnjama u razvoju „Zvuci srca“ i uspostavlili smo saradnju sa nekoliko apoteka u Beogradu gde smo proizveli 400 hiljada kesa, ubrusa i papira, otvorili smo i kafić „Zvuci srca“ u Beogradu koji zapošljava mlade sa smetnjama u razvoju – istakao je direktor HO „Dečije srce“ Goran Rojević

Na sajmu su učestvovala i lokalna udruženja „Etno Rasina“, „Osmeh na dlanu“, „Rea“, Udruženja distrofičara Rasinskog okruga, Udruženje žena „Jasika“, „Zlatni niti“ iz sela Buci, Danica Petrović preduzetnica „Veraston“, Osnovna organizacija gluvih i nagluvih Kruševac, Međuopštinska organizacija slepih Kruševac i KUD Radomir Jakovljević Jakša.

– Cilj održavanja Mini sajma socijalnog preduzetništva je da se javnost upozna sa značajem socijalnog preduzetništva, i da se shvati da lokalne zajednice imaju najviše koristi od razvoja modela socijalnog preduzetništva. Ovo je mogućnost da se pošalje poruka osobama sa smetnjama u razvoju da neko misli na njih i da postoje preduzeća koja su otvorena za njihovo zapošljavanje – kaže predsednik Evrokontakta Nenad Krstić.

Radi boljeg upoznavanja stručne javnosti u Kruševcu sa poslovnim modelom socijalnog preduzetništva u Kruševačkom pozorištu organizovan je i okrugli sto na temu „Socijalno preduzetništvo i lokalne zajednice“ na kome je učestvovala Privredna komora Srbije, Fondacija „Trag“ iz Beograda i ostala udruženja.

Mini sajam se organizuje u okviru projekta „Kancelarija za podršku, razvoju socijalnog preduzetništva Kruševac“, inicijativa je deo Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu koji finansira Evropska Unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj.

T. Stanković

Ostale vesti

back-to-top