Odbornici DSS-a tražili vanrednu sednicu skupštine zbog kovida 

Postavljeno: 02.12.2020

Odbornici Demokratske stranke Srbije podneli su zahtev predsedniku Skupštine, Predragu Vukićeviću, da se, zbog drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije u Kruševcu, sazove vanredna sednica gradskog parlamenta na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti aktuelna situacija u gradu u vezi sa epidemijom korona virusa. Kako je njihov zahtev odbijen, odbornici su predloge spremljene za tu sednicu uputili javnosti

Kako saopštavaju iz DSS-a, odbornički predlog je odbijen uz obrazloženje da formalno pravno vanredna sednica može biti sazvana samo ako to zatraži najmanje trećina odbornika.  Takođe, u obrazloženju je navedeno da epidemiološku situaciju već prati Gradski štab za vanredne situacije, te da bi sazivanje vanredne sednice predstavljalo nepotrebni dodatni rizik po odbornike i službenike.

Odbornici DSS-a znali su, naravno, za formalne uslove za sazivanje vanredne sednice, kao i da Gradski štab za vanredne situacije prati epidemiološku situaciju u Gradu, ali su smatrali da najviši organ vlasti u Gradu mora biti potpuno informisan o toj situaciji i ako je to potrebno, a smatramo da jeste, da donese odluke koje bi doprinele da se situacija poboljša, a građanima omogući da lakše podnesu posledice koje ona izaziva – kaže se u saopštenju Demokratske stranke Srbije. Dodaju i da, kako nisu na sednici mogli da predstave predloge mera koje su pripremili, o njima žele da obaveste javnost.

Među najvažnijim predlozima četvoro opozicionih odbornika DSS-a su odobravanje dodatnih finansijskih sredstava za funkcionisanje Opšte bolnice i Doma zdravlja, za isplatu dodatne stimulacije svim medicinskim i pomoćnim radnicima u obe zdravstvene ustanove, te obustave naplate lokalnih poreza i taksi u 2020. godini svim privrednicima koji su obuhvaćeni merama Gradskog štaba za vanredne situacije, osim kladionica i kockarnica, kao i poreza na imovinu u 2020. godini svim poljoprivrednicima koji su u porodici imali bar jednog obolelog od kovida 19. Već uplaćene takse i rate poreza, smatraju u DSS, treba uračunati kao plaćen deo poreza u 2021. godini.

Odbornici DSS-a još predlažu odobravanje subvencija domaćim privrednicima i poljoprivrednicima koji su prinuđeni da svoje poslovanje obustave ili ga obavljaju smanjenim intezitetom zbog mera Gradskog štaba za vanredne situacije i besplatne lekove neophodne za lečenje od kovida 19 svim obolelim građanima korisnicima socijalne pomoći na teritoriji Grada.

Odbornici DSS-a bili su uvereni da bi predstavnici zdravstvenih ustanova, predstavnici svih gradskih službi koji se bave epidemijom, kao i odbornici vladajuće koalicije imali dodatne predloge kako bi se izuzetno loša situacija u Gradu poboljšala – veruju u ovoj stranci. 

Uz žaljenje što je nihov predlog odbijen, u DSS-u se nadaju da će gradsko rukovodstvo neke od ovde navedenih predloga imati u vidu prilikom kreiranja budžeta za 2021. godinu.

Ta sednica kao i prethodna od pre samo dvadesetak dana biće održana pod, takođe, dodatnim rizikom po zdravlje odbornika i službenika gradske uprave – podsećaju u DSS-u.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top