Nova cena struje, još jedno u nizu poskupljenja

Postavljeno: 05.02.2021

Februar je, uz različita poskupljenja koja su obeležila kraj prošle i početak ove godine, doneo i poskupljenje struje. Ona je za domaćinstva i male kupce od ponedeljka, 1. februara, skuplja za 3,4 odsto. To znači da je cena sada 7,867 dinara po kilovat – času, bez taksi i poreza

Građani su o tome da će struja poskupeti obavešteni još u decembru prošle godine, kada je to odobrila Agencija za energetiku. Pravi uticaj na kućni budžet videće se sredinom narednog meseca kada počnu da stižu februarski računi. Prosečan račun za struju u Srbiji iznosi 3.600 dinara što znači da će on biti uvećan za 122 dinara. Inače, struja je prethodno poskupela 1. decembra 2019. godine za 3,9 odsto.

Poskupljenju struje prethodilo je i povećanje cene TV pretplate koju umesto 255 sada plaćamo 299 dinara.

U Kruševcu je, podsetimo, od 1. novembra poskupelo i daljinsko grejanje, a računi koji stižu iz Toplane uvećani su za 19 odsto. To znači da je grejanje prosečnog stana od 60 kvadrata, sada skuplje za oko hiljadu dinara i umesto 5 i po hiljada sada košta 6 i po hiljada dinara.

Od 1. januara u našem gradu je za 21 odsto skuplji gradski i prigradski prevoz.

Ove godine, takođe, na području Kruševca, stupaju na snagu i nove cene po kojima će se obračunavati porez na zemljište i nekretnine. Odluka koju je gradska Skupština usvojila na prethodnom zasedanju, bazira se na procenjenoj prosečnoj vrednosti kvadrata i, kako se čulo, doneće poskupljenje od najviše 10 odsto.

Iako vrednost nafte raste na svetskim berzama cena goriva se u Srbiji još uvek nije promenila, a stručna javnost procenjuje da do toga neće doći pre leta. Ipak, očekuje se da će poskupljenje struje svakako podići cene brojnih proizvoda i usluga, koje će dodatno rasti ukoliko dođe i do rasta cene goriva.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top