Nastavljaju se pregovori o minimalnoj ceni rada

Postavljeno: 23.08.2021

Za danas je zakazan drugi sastanak u okviru pregovora o minimalnoj ceni rada za 2022. godinu. Planirano je da se tripartitni pregovori, započeti 17. avgusta, u kojima učestvuju predstavnici sindikata, Unije poslodavaca te resornih ministarstava, održe kroz tri sastanka. Poslednji je planiran za 27. avgust. Ukoliko se do tada ne dogovore odluku o visini minimalne cene rada donosi Vlada Srbije

Nakon prvog sastanka se, kako su ranije preneli mediji, zna da su predstavnici sindikata jedinstveni da minimalac treba da bude isti kao minimalna potrošačka korpa, što bi značilo rast minimalne cene rada za oko 20 odsto. 

Prema nedavnoj izjavi ministra finansija Siniše Malog,  država namerava da poveća iznos minimalne cene rada iznad 35.000 dinara.

Poslodavci smatraju da bi rast minimalca najviše mogao da iznosi oko 6 odsto, odnosno da bude u visini procenjenog BDP-a. Istovremeno traže da se neoporezivi deo sa 18.300 dinara poveća, kako je predložio i Fiskalni savet, na 26.000 dinara, te da se manjak prihoda u budžetu nadoknadi povećanjem nominalne poreske stope na godišnji porez na dohodak građana sa deset na 15 odsto.

Ukoliko predstavnici države, sindikata i poslodavaca ne postignu dogovor, odluku donosi Vlada Srbije, do 15. septembra, što je rok u kome, prema zakonu, treba da se odredi minimalna cena rada za sledeću godinu.

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top