Nakon oboljevanja troje radnika od korone “Henkel” uverava: “Sproveli smo sve mere prevencije”

Postavljeno: 28.03.2020

U Kruševcu je do sada za 17 ljudi potvđeno da su oboleli od korona virusa, a medju njima je troje zaposlenih u ovdašnjoj “Henkelovoj” fabrici. Već prva informacija o dvojici obolelih uznemirila je javnost, deo sugrađana očekivao je zatvaranje pogona dok su se gradom proširile priče o neodgovarajućem postupanju prema zaposlenima u uslovima epidemije. U kompaniji “Henkel” i ovdašnjem Zavodu za javno zdravlje, koji je kontrolisao sprovedene mere prevencije, navode da razloga za zatvaranje fabrike, za sada, nema te da su sprovedene sve propisane mere

Poslovodstvo “Henkela” pitali smo šta je preduzelo nakon saznanja da ima  radnike obolele od korone, da li se razmišlja o zatvaranju pogona, ili nekog dela, koliko zaposlenih trenutno radi, šta je sa onima koji su bili angažovani preko agencija, da li prestaju da rade, odnosno ostaju bez prihoda te da li se poštuju preporuke Vlade u tom delu? Pitali smo, takodje, kako je sada organizovan prevoz radnika te da li se i kako dezinfikuju sirovine koje stižu iz inostranstva. 

– Pre nekoliko dana, kada su potvrđeni slučajevi prisustva korona virusa kod naših zaposlenih iz upravne zgrade, koji su u tom trenutku već radili od kuće nedelju dana, poštovali smo sva uputstva koja smo dobili od nadležnih institucija, svim kolegama koji su bili u kontaktu sa njima naložena je izolacija u kućnim uslovima. Raduje nas što možemo da kažemo da se naši zaposleni koji su oboleli od korona virusa u ovom trenutku osećaju dobro,  da se oporavljaju i želimo im brzo ozdravljenje – navodi se u odgovorima koje je redakcija lista GRAD i portala krusevacgrad.rs dobila od kompanije „Henkel“. 

U toj kompaniji podsećaju da su prilagodili poslovanje novonastaloj situaciji, zaposleni kojima opis posla dozvoljava, a medju njima su zaposleni u upravnoj zgradi, od 13. odnosno od 14. marta rade od kuće, a aktivnosti u proizvodnim pogonima su prilagođene novoj situaciji, obezbeđene su mere prevencije te  dezinfekcija radnih mesta. 

– Do sada smo sproveli preko sto aktivnosti koje se tiču bezbednosti u vanrednoj situaciji. Redovno delimo sa zaposlenima informacije o novonastaloj situaciji i vodimo računa da svi higijenski zahtevi budu ispunjeni, angažovali smo profesionalce koji vrše svakodnevnu dezinfekciju radnih prostora, skladišta, pogona, svlačionica, kantine, socijalnih prostorija, odnosno svakog ćoška naše lokacije – navode u toj kompaniji.

Uveravaju da su dezinfekciona sredstva, maske i rukavice dostupni zaposlenima, svima koji ulaze u fabriku bezkontaktnim toplomerom se meri tempertura, označen je prostor gde zaposleni borave prema pravilima fizičkog distanciranja, u kantini su uvedeni posebni odeljci, a sva hrana koja se služi je termički obrađena.  

U odgovorima te komapnije stoji i da, s obzirom na to da su sprovedene sve pomenute preventivne i neophodne mere propisane od strane nadležnih institucija i Svetske zdravstvene organizacije, nije planirano zatvaranje proizvodnih pogona.

U odgovoru na pitanje o uslovima prevoza radnika u oklonostima epidemije nadležni iz Henkela navode da je, s obzirom na to da je stupila mera zabrane javnog prevoza, obezbedjen najbolji mogući model prevoza radnika.

– Dupliran je broj autobusa, svi zaposleni koji se voze autobusom su u obavezi da nose maske u autobusu, a takođe autobusi se dezinfikuju između dve vožnje – tvrde u odgovorima. 

U ovdašnjoj Henkelovoj fabrici trenutno ne radi oko 15 odsto zaposlenih iz različitih razloga među kojima je i briga o deci uzrasta do 12 godina. 

– Rukovodstvo Henkela Srbija je odlučilo da se  samohranim roditeljima koji moraju da ostanu kod kuće i da paze na decu isplati sto odsto zarade. Činimo sve što je u našoj mogućnosti da održimo poslovanje kompanije, jer smo svesni odgovornosti i značaja koji imamo prema svim zaposlenima koji rade na našoj lokaciji – navode u Henkelu. 

U odgovoru o statusu radnika angažovanih preko agencija uveravaju da je pristup svakom zaposlenom uvek u skladu sa važećim zakonskim aktima i preporukama koje su propisane od strane državnih institucija.

Što se tiče sirovina, materijala i oprema koje iz inostranstva stižu na lokaciju u Kruševcu u Henkelu navode da se obavezno dezinfikuju pre nego što se puste u proces proizvodnje ili unesu u  magacinski objekat.

U kruševačkom Zavodu za javno zdravlje navode da je ta kompanija preduzela sve mere koje je Zavod propisao.

– Utvrdili smo da na posao ne primaju radnike sa temperaturom niti lica koja su bila u kontaktu sa obolelima, izvršili su dezinfekciju, smanjili su broj radnika u smeni na minimum, održavaju propisani razmak između zaposlenih. Testiraćemo još neka lica koja su bila u kontaktu sa troje obolelih – rekao je za kruševacgrad.rs direktor kruševačkog Zavoda za javno zdravlje Dragan Vuksanović. 

Tekst je deo projekta Local Press Laboratorija koji novine GRAD realizuju u saradnji sa PU Lokal pres. Local Press Laboratorija je pilot projekat razvijen u saradnji i podržan od strane “Medijskog inkubatora za Zapadni Balkan” programa Free Press Unlimited, koji finansira holandsko Ministarstvo spoljnih poslova.

J.B.

Ostale vesti

Komentari

  1. radnica kaže:

    Radnici Henkela znaju šta je istina, a ovi odgovori kompanije su sramotni. Mnoge mere uvedene su tek juče, a troje je obolelo mnogo ranije. Osim toga, u Henkel svakodnevno ulaze kamioni koji dolaze iz zemalja gde korona bukvalno divlja. Jesu li to te mere prevencije koje bi trebalo da zaštite naš grad?

  2. Radnik kaže:

    Samo me zanima kome je dozvoljeno odsustvo za negu deteta do 12 godina, jer imam licni primer da zena mora da otvara bolovanje da bi cuvala dete.

  3. Radnik kaže:

    Samo me zanima kome je dozvoljeno odsustvo radi nege deteta do 12 godina. Vođen licnim primerom sa odgovorom od menadzmenta „pa znate sta trudnicama smo izašli već dovoljno u susret“, moramo otvarati bolovanje zbog nege deteta.

3 thoughts on “Nakon oboljevanja troje radnika od korone “Henkel” uverava: “Sproveli smo sve mere prevencije”

Comments are closed.

back-to-top