Nadležni uveravaju: Škole u Okrugu spremne, nedeljno odluke o modelu nastave

Postavljeno: 26.08.2021

Nakon što je Krizni štab odlučio da od prvog septembra učenici pohađaju nastavu neposredno, u “punim” odeljenjima, sa časom od 45 minuta, a da se u slučaju zaražavanja primenjuje “metod semafora” o situaciji u osnovnim i srednjim školama u Rasinskom okrugu razgovaramo sa načelnikom Školske uprave Kruševac Zoranom Askovićem

– Đaci će krenuti prvog septembra u školu i pohađaće nastavu neposredno, a u narednom periodu, u zavisnosti od epidemiološke situacije, škole će ulaziti u žutu i crvenu zonu – podseća precizira načelnik Školske uprave Kruševac Zoran Asković.

U kojoj zoni će biti škola odlučivaće “Tim za škole”, koji će činiti predstavnici Ministarstva prosvete, Ministarstva zdravlja i Batut instituta. Tom telu će lokalne samouprave, nedeljno, dostavljati podatke o broju zaraženih učenika i profesora.

– Svake nedelje će Školska uprava morati da dostavlja podatke o broju obolelih u školama do četvrtka, kako bi se donela odluka i obavestila svaka škola do petka u 12 časova. Na taj način će učenici i roditelji biti blagovremeno obavešteni o tome kako će biti organizovana nastava sledeće nedelje – objašnjava Asković za KruševacGrad.

Koliko ima vakcinisanih prosvetnih radnika u Rasinskom okrugu trenutno nije poznato, a još uvek nema ni informacija o trenutnom broju zaraženih učenika i prosvetara.

– Obaveza Školske uprave je bila da prikupljaju informacije o broju obolelih učenika i profesora tokom prethodne godine, a tokom leta ih nismo evidentirali. Nemamo podatke o broju vakcinisanih prosvetnih radnika, ali oni koji to jesu neće morati da nose maske dok predaju, već samo kad se približe učenicima na manje od metar i po rastojanja – navodi Asković.

Sve škole u Rasinskom okrugu uveliko vrše dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju objekata, kako bi se pripremile za dolazak đaka prvog septembra.

– Sve je spremno za početak nove školske godine. Škole su prethodne godine dobile pomoć od Grada u vidu maski i sredstava za dezinfekciju. Sada nije bilo potraživanja, verovatno imaju zalihe i dovoljno u budžetu da obezbede maske za radnike. Učenici su sami dužni da ponesu maske od kuće, a ako ih nemaju, dobiće ih u školi – uverava nas on.

Mnoge škole u Kruševcu rekonstruisane su i renovirane tokom leta. Jedina škola čija će rekonstrukcija trajati nešto duže je OŠ “Vladislav Savić Jan” u Parunovcu, te će njeni đaci pohađati OŠ “Branko Radičević”.

– Takođe, časovi će im trajati 30 minuta, kako bi se uklopili u prevoz – dodaje on.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top