Nacrt budžeta na javnoj raspravi

Postavljeno: 03.12.2020

Gradska uprava Kruševac stavila je na javnu raspravu Nacrt budžeta i Program razvoja grada za 2021. godinu, kao i prijekcije programa za 2022. i 2023. godinu. Rasprava će trajati do 11. decembra, a predlozi i primedbe se mogu dostaviti na mejl [email protected] sa naznakom „Primedbe na Nacrt Budžeta“

Nakon što je na sajtu Gradske uprave www.krusevac.rs javni poziv za raspravu o budžetu za narednu godinu postavljen sa samo dva papira i bez definisanog roka, dokumentacija za učesnike javne rasprave sada je dopunjena, a postavljen je i rok koji je, kako se vidi, počeo da teče 27. novembra i trajaće do 11. decembra. Uz Nacrt budžeta postavljen je i Plan budžeta i Plan investicija. Kako je rečeno u javnom pozivu, javnih tribina ni za budžet ni za Program razvoja ove godine neće biti zbog epidemije.

Dokumentacija koja je i dalje teško razumljiva prosečnom građaninu, pokazuje da bi prihodi budžeta za 2021. godinu trebalo da iznose 4,17 milijardi dinara, oko 300 miliona manje nego što je ovogodišnji prihod predviđen rebalansom. Njegovo trošenje praspodeljeno je na 17 programa, a najviše sredstava, oko 810 miliona dinara, predviđeno je za program organizacije saobraćaja i saobraćajnu infrastrukturu.

Za program komunalnih delatnosti predviđeno je 653 miliona (od čega za rekonstrukciju, racionalizaciju i održavanje javnog osvetljenja nešto više od 100 miliona), približno toliko koštaće i opšte usluge lokalne samouprave, socijalna i dečija zaštita u narednoj godini rasplagaće sa 234 miliona, a najmanje para, 31,2 odnosno 37 miliona, opredeljeni su za programe lokalnog ekonomskog razvoja (za aktivne mere zapošljavanja 24,2 miliona), te poljoprivrednog i ruralnog razvoja.

U Planu investicija za 2021. godinu u ovom trenutku jedino izvesnmo učešće sredstava iz republičke kase je 11 miliona za rekonstrukciju područnog odeljenja OŠ „Branko Radičević“ u Dedini. Iz ovog dokumenta može se videti i da se 20 miliona dinara, rebalansom opredeljeno za rekonstrukciju škole Vladislav Savić Jan u Parunovcu i najavljeno za ovu jesen, prenosi u narednu godinu.

Inače, prema investicionom planu, naredne godine će iz budžeta najviše novca biti izdvojeno za stadion Jedinstvo u Malom Golovodu – 70 miliona i za otkup uptravne zgrade Fabrike maziva i magacinskog prostora u Kukljinu – 60 miliona.

Iz neraspoređenog viška prihoda iz ove godine, finansiraće se, između ostalog, nastavak rekonstrukcije Trga kosovskih junaka (350 miliona), nastavak izgradnje seoskih vodovoda ( magistralni vod Dvorane – Zdravinje) i rekonstrukcija uloce Petra Kočića – 35 miliona.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top