Na vežbi simulacija eksplozije u školi i reakcije nadležnih

Postavljeno: 26.02.2020

Dvorište OŠ „Dragomir Marković“ i parking koji se nalazi izmedju te škole, vrtića „Leptirić“, Hale sportova i sale „Soko“ bili su danas poligon za civilno – vojnu vežbu, prvu ovakvu u Kruševcu nakon pune dve decenije. Vežba je izvedena u susret 1. martu, Danu civilne zaštite, sa ciljem podizanja nivoa svesti gradjana i svih struktura o značaju preventivnog delovanja u u slučaju elementarnih nepogoda, tehničko – tehnoloških kriza  i drugih nezgoda i opasnosti

U okviru vežbe u dvorištu „Dragomira“ je simulirana eksplozija koja se navodno desila u laboratoriji Hemijske škole. Nakon što je dim počeo da se širi školski policajac i profesori su izveli decu iz škole, a usledila je reakcija nadležnih službi. Najpre su na lice mesta stigli vatrogasci koji su ugasili požar te mesto učinili bezbednim za dolazak ekipe Crvenog krsta. 

Prikazali smo zbrinjavanje povredjenih prilikom požara izazvanog hemijskim sredstvima.  Oni su zadobili opekotine lica i ruke, imali smo i histerični napad, povredu glave i trovanje ugljen monoksidom – objašnjava ulogu šestočlane ekipe prve pomoći Crvenog krsta volonterka ove organizacije Milanka Milanović, koja je inače učenica završne godine Medicinske škole.

Usledio je dolazak Vojske, odnosno  izvodjačke partole za otkrivanje toksičnih hemikalija.

Danas su angažovane cisterna za dekontaminaciju dela zemljišta i pokretna laboratorijska stanica za kontrolu uspešnosti izvršene dekontaminacije. Ovo je način na koji Vojska pomaže civilnim vlastima u suzbijanju akcidenata – precizirao je pukovnik Sibin Dinčić, komandant kruševačkog Centra atomsko – biološko – hemijske odbrane.

U vežbi su, osim pomenutih službi, učestvovali i predstavnici gradskog Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije, profesori i učenici OŠ „Dragomir Marković“, Hemijske, Mašinske i Medicinske škole te korisnici djačkog doma „Pane Đukić-Limar“. Vežbu su, osim zanteresovanih sugrađana, posmatrali učenici iz škole „Veselin Nikolić“ te deca iz vrtića „Leptirić“. 

Posle 20 godina imamo prvu organizovanu vežbu u kojoj učestvuje više škola i ustanova sa teritorije Kruševca. Ovo je prilika da se proveri da li funkcionišu sistemi, pravila i planovi zaštite od požara koje ove ustanove imaju, a u koje je Grad Kruševac intenzivno ulagao u prethodnom periodu – napomenuo je načelnik gradskog Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije Dušan Todorović.

U vežbi je učestvovalo 35 lica iz više službi, a bilo je angažovano deset vozila. 

J.B.

Ostale vesti

back-to-top