U OŠ “Dragomir Marković” uručeni paketi pomoći

Postavljeno: 15.12.2022

Poklon paketi uručeni su danas romskim porodicama, čija deca pohađaju OŠ “Dragomir Marković”. Podeljeno je 35 paketa u kojima su osnovne životne namirnice i sredstva za higijenu.

Prema rečima Jelene Todorović, pomoćnice gradonačelnice za društvenu delatnost, Grad Kruševac iz budžeta izdvaja godišnje 2,6 miliona dinara za različite vrste pomoći deci iz romske populacije.

– Svake godine Grad Kruševac, tradicionalno,  u decembru, dodeljuje đacima romske nacionalnosti, iz materijalno ugroženih porodica poklon pakete. Grad iz budžeta izdvaja sredstva, osim za poklon pakete, za užine, prevoz i sve što je potrebno da bi se olakšao život i školovanje romskih učenika osnovnih i srednjih škola. Danas smo u OŠ „Dragomir Marković“, koju pohađa najveći broj romske dece, a treba reći da je ove godine obuhvaćeno  šest osnovnih škola, što će reći stotinu učenika i isto toliko paketa pomoći. Paketi sadrže osnovne životne namirnice i sredstva za higijenu – navodi ona.

Ovu vrstu pomoći, direktor škole Bojan Minović, vidi kao veoma značajnu:

– U OŠ „Dragomir Marković“ imamo 79 učenika romske nacionalnosti, 35 su iz materijalno ugroženih porodica. Veliki je podstrek pomoć  predviđena Nacionalnim planom romske zajednice materijalno ugroženim učenicima naše škole i mi smo jako zahvalni na tome, jer to umnogome olakšava njihovo školovanje – istakao je on.

Koliko zapravo znači ova pomoć može se videti u rečima dede jednog od đaka, koji je dobio pomoć.

– Prezadovoljni smo ovom pomoći. Čujem da će biti i nekih dodatnih časova srpskog, matematike i drugih predmeta za našu decu i stvarno mislim da im je sve to potrebno. Mi nemamo uslove da našoj deci plaćamo dodatne časove i druge aktivnosti. Imam tri unuke i jednog unuka u ovoj školi, a dve starije unuke  redovno pohađaju srednju školu ovde u Kruševcu i vrlo dobri su đaci. – rekao je Miroslav Mutavdžić.

V.M.

Ostale vesti

back-to-top