Na svečanoj sednici, pod maskama, dobitnicima uručene nagrade

Postavljeno: 28.06.2020

Svečanoj sednici Skupštine Grada, održanoj povodom Vidovdana, Dana Kruševca, zbog korona virusa prisustvalo je manje zvanica nego inače, mada je hol skupštinskog zdanja bilo prilično popunjen. U specifičnim okolnostima, uz propisane mere zaštite i maske na licima većine učesnika, dodeljena je Vidovdanska nagrada, povelje i priznanja

Gradonačelnica Jasmina Palurović je u obraćanju dobitnicima, predstavnicima javnog i društvenog života, odbormicima, gostima te građanima čestitala Vidovdan.

– Budimo ponosni na sve što radimo i što ćemo uraditi zajedno jer naš carski grad Kruševac to zaslužuje – poručila  je gradonačelnica.

Vidovdansku nagradu, koju su ove godine dobili svi zaposleni u Opštoj bolnici, Domu zdravlja i Zavodu za javno zdravlje za doprinos u borbi protiv korona virusa, u njihovo ime je primila doktorka Sandra Vesić Veškovac. 

Pripala mi je izuzetna čast da primim najveće priznanje Grada. Vidovdansku nagradu su zaslužili podjednako svi zaposleni u medicinskim ustanovama, medicinsko i nemedicinsko osoblje Bolnice, Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje. Kroz prethodni veoma težak period  naš zdravstveni sistem je pokazao veliku posvećenost i odgovornost, a naši zaposleni ličnu hrabrost da se suoče sa do sada nezabeleženom pošasti. Sve naše raspoložive snage bile su u funkciji očuvanja zdravlja građana i mislim da smo tu najvažniju misiju uspešno završili. Svako je radio svoj posao, a na kraju smo pobedili zajedno, kao tim – kazala je Sandra Vesić Veškovac. 

Plakete su uručene Policijskoj upravi za doprinos u sprovođenju mera u borbi protiv virusa Covid 19 u vreme epidemije i Centru ABHO Garnizona Kruševac za doprinos u organizovanju privremenih kovid bolnica u gradu. Posthumno, plakete su dodeljene  Zoranu Vuliću, dugogodišnjem predsedniku Saveta MZ Bivolje i preduzetniku i Vladimiru Tasiću, lideru kruševačkog SPS-a, uglednom pravniku i nosiocu odgovornih funkcija u gradu.

Vidovdanske pohvale su uručene Službi mesnih zajednica za doprinos u organizovanju volontera u vreme epidemije, Klub privrednika koji je donirao namirnice i sredstva za higijenu tokom epidemije, Bin komercu za doprinos u suzbijanju epidemije proizvodnjom natrijum hipohlorita, Henkelu za doprinos u borbi protiv epidemije doniranjem respiratora, zaštitne opreme i sredstava kruševačkoj Bolnici. 

Pohvale su uručene i volonterima omladinske terenske jedinice i jedinice za delovanje u nesrećama za doprinos u pružanju pomoći građanima u vreme epidemije, penzionerima i građanima starijim od 65 godina za dosledno poštovanje i podršku sprovođenju mera u borbi protiv korone, Zavodu za javno zdravlje te pojedincima: učeniku Pavlu Saviću za uspeh u školovanju i nagrade na takmičenjima iz hemije, protojereju Ivanu Cvetković za negovanje srpske duhovnosti, Gordani Jovanović za edukaciju mladih o volonterizmu i angažovanju u vreme epidemije, Predragu Grujiću za tri decenije rada u RTK i Draganu Vulić za doprinos razvoju zadrugarstva.

Gradonačelnica Kruševca je, obraćajući se prisutnima, sumirala urađeno između dva Vidovdana, te najavila projekte koji će se sprovoditi. 

– Prethodnu godinu obeležila je rekonstrukcija Toplane za koju je Kancelarija za javna ulaganja izdvojila 400 miliona dinara, završena je izgradnja 110 kilovoltnog kabla koji povezuje trafostanice Kruševac 1 i Kruševac 3, čime se obezbedjuje elektroenergetska infrastruktura za nove kupce, vredna 400 milion dinara, što je finansirala „Elektomreža“. Gradili smo u gradu i selu, investicije koje su realizovane preko JP Putevi Srbije iznosile su preko 800 milioon dinara, izgradjeno je i rekonstruisano više od 53 kilometara puteva, ulica,urađena su tri kružna toka. Zamenili smo postojeću javnu rasvetu led rasvetom, završili projekat za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u okviru koga je urađeno više od 46 kilometara kanalizacione mreže i postrojenje za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda – navela je Palurovićka neke od najbitnijih investicija.

Napomenula je da se u 2020. godinu ušlo sa novim projektima, ali da je pandemija korona virusa usporila njihovo sprovođenje. 

– Nakon završetka vanrednog stanja uključili smo se u realizaciju ostalih planova, imamo veliki broj značajnih investicija. Neke od njih su projekat sportsko rekreativnog parka Bagdalino za koji je sa ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave potpisna ugovor, potom projekat upravljanja čvrstim otpadom u okviru koga treba da bude sanirana i proširena deponija U srnju, projekat unapređenja energetske efikasnosti u nekoliko školskih objekata i vrtića. Takođe, radiće se i kompletna rekosntrukcija glavnog Trga, koja podrazumeva kompletno novo parterno uređenje i rekonstrukciju postojeće infrastrukture.

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top