Na suđenju Jutki svedokinja opisala kako ju je uznemiravao 

Postavljeno: 29.01.2020

U kruševačkom Osnovnom sudu nastavljeno je suđenje bivšem predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki, a svedokinja optužbe Snežana Bojić ispričala je da je Jeličić jednom prilikom pokušao da je poljubi i da joj je stavio ruku pod suknju

Optuženom Milutinu Jeličiću se sudi za nedozvoljene polne radnje i seksualno uznemiravanje tadašnje saradnice Marije Lukić.

Bojićka koja je, kako je kazala, takođe bila žrtva okrivljenog, a čija je krivična prijava zbog nedostatka dokaza ranije odbačena, pozvana je da svedoči o ponašanju okrivljenog prema ženama.

Ona je tokom današnjeg suđenja ispričala da joj je Jeličić, preko njenog oca, pomogao da se zaposli u Biblioteci u Brusu, da je kod njega u kancelariji bila samo kada su imali razgovor za posao, ali da je on, nakon što je počela da radi u Biblioteci tu dolazio, a situacija koju je opisala dogodila se u službenim prostorijama.

Punomoćnik optuženog Jeličića, advokat Zoran Golubović je u trenutku kada je Bojićka počela da opisuje tu situaciju zatražio izuzeće postupajućeg sudije, uz obrazloženje da sudija punomoćniku oštećene, advokatu Borivoju Boroviću već dve godine omogućava da „politizuje postupak“ kao i da sudija krši Zakon o krivičnom postupku.

Odlukom predsednika Osnovnog suda takav zahtev je odbačen nakon čega su advokati optuženog zatražili izuzeće predsednika suda. To, medjutim, nije bila procesna prepreka da se nastavi ispitivanje svedoka.

Snežana Bojić je potom govorila o neprimerenim porukama koje joj je Jeličić slao, poput poruke „kiss“, ali i drugih, koje joj je bilo neprijatno da izgovori. 

– Bile su to poruke neprimere da ih predsednik opštine šalje jednoj devojci. Bilo me je sramota, ćutala sam o tome, trudila sam se da ga izbegavam. Kada nisam više mogla da izdržim rekla sam majci – ispričala je ona.

Krivičnu prijavu koja je kasnije odbačena je, kako je rekla, podnela nakon što je Marija Lukić u javnost izašla sa optužbama protiv Jeličića, objasnivši da je tada shvatila da njen slučaj nije usamljen. 

Ona je u međuvremenu ostala bez posla u Biblioteci u Brusu jer joj je ugovor istekao, a nakon što je podnela pomenutu krivičnu prijavu niko je nije zvao da produži ugovor. Tokom svedočenja je rekla da je sada radi kao školski bibliotekar u Novim Banovcima. 

Njeno svedočenje osporili su advokati optuženog navodeći da „ona nije sposobna da svedoči“ i da njenu procesnu sposobnost treba veštačiti. Odgovarajući na njihova pitanja ona je  potvrdila da je pre zaposlenja u Biblioteci u Brusu pila terapiju koju joj je prepisao psihijatar, da je i sada na toj terapiji, da je dobro, ali da joj je stanje bilo pogoršano u periodu nakon dogadjaja koje je opisala. 

U izjavi novinarima nakon sudjenja punomoćnik oštećene Marije Lukić, advokat Borivoje Borović je rekao da je predložio se obavi neuropsihijatrijsko veštačenje okrivljenog Jeličića koga vidi kao  „opasnost za Brus, za žensku decu i devojke u tom gradu“. 

– Ovo nije stav nekoga ko je oštećen već proizilazi iz dokaza koje smo čuli. Takodje, ovaj slučaj je važan jer je Jutka  simbol zloupotrebe položaja nekog bahatog moćnika u nekoj sredini i zato je baš mesto u sudu da se to dokaže i da se spreči za sva vremena – kazao je on.  

Kao podrška optuženom i današnjem sudjenju je prisustvovao predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj. On je novinarima nakon sudjenja rekao da dolazi „kao brana direktnom američkom uplitanju u proces“. 

– Na prvo ročište su oni došli, kada sam to video rekao sam da moram i ja da dodjem, kada sam odlučio da dodjem oni su odustali. Ja sam brana protiv direktnog američkog uplitanja u ovaj proces, zašto su oni dolazili, kojim povodom – upitao je Šešelj.

Šešelj je pred početak sudjenja, pri ulasku u sud, uputio pogrdne i uvredljive reči predstavnici udruženja Žene u crnom, Staši Zajović i drugim aktivistkinjama koje su stajale sa transparentima podrške Mariji Lukić.

Upitana da prokomentariše ovakvo ponašanje Staša Zajović je novinarima kazala da je od komentarisanja bitnije reći da je  „reč o osudjenom ratnom zločincu koga režim Aleksandra Vučića šalje da ponižava žene, urušava institucije države Srbije, žrtve nasilja predstavlja kao odgovorne, a od nasilnika Jutke pravi žrtvu“. 

Nastavak sudjenja zakazan je za 21. februar kada bi iskaz trebalo da da veštak koji veštačio telefon, a očekuje se da završne reči budu date na ročištu zakazanom za 6. mart. 

Suđenje Milutinu Jeličiću Jutki se pred kruševačkim Osnovnim sudom odvija od avgusta 2019. godine, a nakon što je Vrhovni kasacioni sud doneo odluku o njegovom izmeštanju iz Brusa. 

J.B.

Šešelj Jutki ponudio članstvo u SRS

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj kazao je da je Militinu Jeličiću Jutki ponudio članstvo u SRS. – Ponudio sam mu da postane član Srpske radikalne stranke i da bude naš kandidat na sledećim izborima, ali on još malo okleva, videćemo uskoro, nama bi to odgovaralo – rekao je Šešelj, odgovarajući na novinarsko pitanje, nakon današnjeg sudjenja u Osnovnom sudu u Kruševcu.

Ostale vesti

back-to-top