Život posvećen fudbalu

Postavljeno: 10.03.2022

Kruševljanin Žarko Anđelković je delegat Fudbalskog saveza Srbije na utakmicama Super lige. Kao deseno krilo, u fudbalskoj karijeri, postigao je 150 golova.

Igrao sam za Napredak, Trajal, Borac iz Bivolja, SFS Jedinstvo iz Paraćina, Slogu iz Despotovca, Hajduk Veljka iz Negotina, Rudar Fahop iz Aleksinca, Temnić Lipa iz Varvarina u Drugoj ligi, a završio u Mudrakovcu, u vreme kada su igrali u Pomoravsko-timičkoj zoni – priča Anđelković.

Godine 1996/97 odlučio je da se bavi suđenjem. Od opštinske do Super lige dug je i mukotrpan put, ali izdržao je sva iskušenja.

Iskustvo koje sam stekao igrajući fudbal najviše mi je pomoglo na suđenju. Dobro sam znao sve igračke marifetluke, tako da je bilo izuzetno teško da pogrešim u svojim odlukama, bilo da sam bio glavni sujdija sa pištaljkom ili pomoćni pored aut linije kao mahač – ističe Anđelković.

Kada je sin Žarka Anđelkovića odlučio da krene stopama svog oca, a nešto i zbog želje da uplovi u političke vode, odlučio je da se povuče sa suđenja.

Na oproštajnoj utakmici 2009/2010. godine sudio je meč između Napretka i Crvene Zvezde pred 12 hiljada gledalaca.

Naš sabesednik ističe da je Kruševac iznedrio i Dalibora Đurđevića, sada sudiju u var sobi, na Kipru, zajedno sa Mažićem i Ristićem.

Bio je i predsednik sudijske organizacije u Kruševcu, a njih trojica su učestvovali na svetskom prvenstvu. To je pohvalno za njega, a i za Grad Kruševac.

Što se grada pod Bagdalom tiče na poslovima u Super ligi imamo još i Čedomira Andrejića, ali u srpskoj fudbalskoj ligi samo trojicu sudija. Smatram da je to mali broj, a opravdanja što mladi ne žele u sudije su pre svega što moraju, na primer, da dožive i prežive sve turbulentne stvari, najpre na seoskim mečevima, a sve drugo je, naravno, ko prođe, mnogo lakše. To je i razlog što ovaj sportski grad stagnira po broju sudija u višem rangu – svedoči Žarko Anđelković.

Ovaj vrsni fudbaler, pre svega, razume se i fidbalski sudija, prihvatio se sada i uloge sportskog direktora FK Meševo, koji se takmiči u Srpskoj ligi. Želja mu je, ističe za naš portal, da imamo mnogo veći broj sudija u Super ligi i da se FK Napredak, čiji je dres nosio, vrati na stare staze slave.

Lj. Marković

Ostale vesti

back-to-top