Momirović: Odvojili smo 21 milion evra za ekološke projekte u Opštini Varvarin

Postavljeno: 22.12.2021

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović danas je sa Violetom Lutovac Đurđević, predsednicom opštine Varvarin, prisustvovao početku radova na izgradnji 45 kilometara nove kanalizacione mreže u ovoj opštini, koja će dobiti i četiri nova postrojenja za preradu otpadnih voda.

Projekat izgradnje komunalne infrastrukture „Čista Srbija“ uz izgradnju Moravskog koridora, koji će biti najsavremeniji auto-put u Jugoistočnoj Evropi, biće pravi benefit ne samo za građane u Varvarinu, Ćićevcu, Pojatama, Kruševcu, Vrnjačkoj Banji i Kraljevu, već za celu našu zemlju, naglasio je ministar Momirović.

-Odvojili smo 21 milion evra za ekološke projekte u opštini Varvarin. Pored mesne zajednice Obrež, još na tri lokacije u opštini Varvarin izgradićemo postrojenje za preradu otpadnih voda i kanalizacionu infrastrukturu. Omogućićemo ljudima da imaju ekološke uslove kao što imaju građani Zapadne Evrope. Mi moramo da podignemo ekonomski standard, mi moramo da podignemo saobraćajne standarde, a ono što je moj prioritet je da podignemo ekološke standarde pre svega kada pričamo o postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda jer bez toga nema budućnosti-rekao je ministar Momirović. On je naglasio da je projekat „Čista Srbija“ pokrenut na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ministar Momirović je dodao da se trenutno ulaže više od dvadeset lokalnih samouprava i gradi potpuno nova kanalizaciona i kolektorska mreža i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Plan je da se u narednih četiri godine uloži više od četiri milijarde evra kako bi Srbija dobila komunalnu infrastrukturu kakvu imaju Francuska, Nemačka i Austrija.

-Danas počinjemo sa radovima na projektu „Čista Srbija“. Ovo je najveća investicija u opštine Varvarin u prethodnih 30 godina. Vrednost ove investicije je 22 miliona evra i mi ćemo ovim novcem uspeti da sagradimo 45 kilometara kanalizacione mreže i 4 postrojenja za preradu otpadnih voda- izjavila je Violeta Lutovac Đurđević, predsednica opštine Varvarin.

Violeta Lutovac Đurđević, predsednica opštine Varvarin, dodala je da su ministar Momirović i ona dobili informaciju od predstavnika kineske kompanije koja je izvođač radova da oni planiraju da za godinu dana završe kanalizacionu mrežu i do 2023. godine celokupnu izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda.

U opštini Varvarin u okviru projekta „Čista Srbija“ biće izgrađeno 44.738,63 metara kanalizacione mreže i četiri postrojenja za preradu otpadnih voda (Varvarin, Varvarin selo, Obrež i Gornji Katun). Ukupna vrednost projekta u opštini Varavarin je 21.077.382 evra, a komunalnu infrastrukturu će graditi kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Tekst i fotografije preuzete sa sajta Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Ostale vesti

back-to-top