„Moja prva plata“ za 166 mladih u Okrugu, poslodavci tražili više radnika!

Postavljeno: 10.12.2021

Kroz program „Moja prva plata“ do prvog posla i mogućnosti za sticanja iskustava i praktičnih znanja u Rasinskom okrugu će doći 166 mladih koji će biti zaposleni kod 177 poslodavaca. U ovdašnjoj NSZ navode da su očekivali da se prijavi više kandidata jer su poslodavci bili spremni da kroz ovaj program zaposle skoro hiljadu radnika

Na listi odobrenih programa je 117 poslodavaca za 166 lica, za područje Rasinskog okruga, a najveći broj je iz Kruševca, 66 poslodavaca za 93 lica. U programu učestvuje 62 odsto žena. Obrada zahteva je u toku, nemamo prezicne podatke, ali možemo reći da su, kao i prošle godine, zastupljenija lica sa srednjom stručnom spremom.  U Kruševcu će u programu učestvovati oko 25 odsto lica sa VI i VII stepenom stručne spreme. Širok je spektar zanimanja, najzastupljenije su knjigovodstvene agencije, koje će uposliti administrativne radnke, potom trgovine koje zapošljavaju prodavce i magacionere, te zdravstvene ustanove koje su tražile medicinske sestre i stomatologe – kaže za KruševacGrad načelnica Odeljenja za programe zapošljavanja u kruševačkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, Ana Bacić.

Iako je ovaj broj sličan prošlogodišnjem, kada se kroz taj program kod 119 poslodavaca obučavalo 180 lica, direktor ovdašnje filijale NSZ Predrag Marković kaže da su očekivali da će se prijaviti više kandidata.

Prema podacima ove filijale u okviru programa „Moja prva plata“ oko 250 poslodavaca iz Rasinskog okruga je ponudilo više od 500 pozicija, za koje je bilo potrebno više od 990 izvršilaca, a bilo je poslova za koje se nije prijavio ni jedan kandidat. Inače, ukupno se prijavilo manje od 200 mladih koji su želeli da učestvuju u programu, a biće angažovani svi koji su ispunili uslove.

Mali odziv za pojedine poslove u ovdašnjoj filijali NSZ obašnjavaju time da su mladima pojedini poslovi neatraktivni, odnosno da ne vide perspektivu kod pojedinih poslodavaca.

Problem koji smo imali do pre nekoliko godina, kada smo imali malo upita od poslodavaca sada se okrenuo jer je sve veći problem da nađemo odgovarajuće kandidate za poslodavce. Razloga je više. Jedan od njih jeste da su neretko mladi nezaposleni ljudi neaktivni, jer mi na evidenciji imamo samo deo nezaposlenih, ima mladih koji su bili u inostranstvu pa čekaju da ponovo odu, oni nam se retko prijavljuju. Takođe, mnogo mladih ostaje u mestima u kojima su studirali – navodi direktor kruševačke filijale NSZ Predrag Marković.

Prema podacima te filijale u Kruševcu je na evidenciji nezaposlenih trenutno 8.751 lice, što je za 1.277 lica manje nego prošle godine u isto vreme, dok je u Rasinskom okrugu bez posla 18.290 osoba, za 1.403 manje nego na kraju novembra 2020. godine.

 Inače, u Srbiji će 5.471 poslodavaca, koji učestvuju u programu „Moja prva plata“ uposliti 9.237 mladih, kojima će pružiti priliku da steknu prvo radno iskustvo. U program je uključeno 70 odsto lica sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 30 odsto sa visokim obrazovanjem i master diplomom. Od ukupnog broja mladih više od 60 odsto su žene. Na nivou Srbije su najtraženija zanimanja i kompanija i mladih su pravnik, administrativni službenik, ekonomista, knjigovođa i prodavac.

Program traje devet meseci, mladi do 30 godina sa završenom srednjom školom primaju mesečnu naknadu od 22.000 dinara, a visokoobrazovani 26.000 dinara. Njima se uplaćuju i doprinosi za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

J.B.

 

Ostale vesti

back-to-top