„Mladi u gradu“ – Marija i Jovana svestrane umetnice

Postavljeno: 11.09.2022

Talenti kojima je Marija Ristović (16), učenica Politehničke škole „Milutin Milanković”, trenutno najviše posvećena jesu crtanje i slikanje.

-Postoji mnogo stvari kojima bih volela da se bavim u životu, od modelinga, glume do grafičkog dizajna. Svestrana sam osoba, ali sam trenutno najviše posvećena grafičkom dizajnu – kaže ona.

Voli kombinovanu tehniku, a motivi na slikama uglavnom zavise od trenutne inspiracije i emocije:

-Imala sam jednu sliku na kojoj je predstavljen leptir koji je jedini bio u boji, dok je cela slika bila crno-bela. On predstavlja simbol nečeg dobrog u svemu lošem što se desi. Na slici stoji i natpis „Tračak nade uvek postoji” – dodala je Marija.

Izreka kaže: „Kad je učenik spreman, učitelj se pojavljuje posvuda”, a još kada je međusobna saradnja dobra, rad postaje pravo zadovoljstvo. Za Mariju Ćirić, akademsku slikarku i predsednicu udruženja ljubitelja umetnosti „BukvArt”, ova mala, ali odabrana grupa mladih umetnika i umetnica, okupljena oko zajedničkog rada, ima samo reči hvale.

-U školi imamo neku vrstu pritiska, zbog ocena i očekivanja, a Maja nam dopušta da radimo na onome što nas privlači, bez nekog pritiska. Uvek je tu da nam pomogne. Preko leta se nađemo svi zajedno. Imamo obezbeđen prostor, materijal i svako može da radi šta želi. Ona nam daje sugestije i ispravke. Uglavnom mi odaberemo na čemu želimo da radimo, u kom pravcu da se krećemo, a ona je tu da nam pomogne i da nas usmeri – otkriva Jovana Dimitrijević, učenica druge godine Politehničke škole „Milutin Milanković”.

Jovana pohađa smer za grafički dizajn, ali je privlači slikanje i crtanje. Dopada joj se slikanje portreta, a zbog opuštene atmosfere, svojim radovima je najzadovoljnija kada je usmeravaju saveti nastavnice Maje:

-Rad sa njom nije težak. Ona nas ne usmerava u nekom svom smeru, ne tretira nas kao svoj alat, već je tu da nam pomogne, kako bismo napredovali u sopstvenom smeru.

J.A.

O projektu

“Mladi i šta ih pokreće“ pitanje je na koje ćemo odgovor potražiti u okviru projekta „Mladi u gradu – otvoreni prostori“, čiji je cilj da promoviše i podstakne stvaralačke potencijale mladih. Na portalu ćemo u okviru već formiranog Kluba „Mladi u gradu“ kao virtuelnog otvorenog prostora objavljivati stvaralaštvo mladih u svim oblastima, objavljivati razgovore sa njima i predstavljati ih u tekstovima koje će raditi naši novinari. Želimo da znamo i kako mladi u Kruševcu vide javne prostore koji su im potrebni za izražavanje svog kreativnog bića, a potrudićemo se da prikupimo predloge o potencijalnim alternativnim prostorima, koje mladi prepoznaju kao konceptualne kulturne scene.

Ostale vesti

back-to-top