Istražujemo poreklo imena sela: Zdravinje – mesto koje odiše zdravljem

Postavljeno: 11.09.2022

Na padinama Jastrepca, 26 kilometara jugoistočno od Kruševca, nalazi se Zdravinje, stočarsko-ratarsko i voćarsko seosko naselje razbijenog tipa. O nastanku njegovog imena istraživali su i pisali Zdravko Kostić i Milutin R. Jugović.

Selo pod Jastrepcem, prema Kostićevim zapisima, bilo je jedno od omiljenih izletišta kneginje Milice i kneza Lazara. Uživajući u prirodi, zelenilu i čistom vazduhu, knez je jednom prilikom rekao: „Osećaš li što ovde lepo miriše zdravlje”. Veruje se da su ove reči bile inspiracija za nastanak imena Zdravinje.

Mesto je nadaleko poznato po kvalitetnoj vodi i dobroj rakiji, koja se često koristila u terapijske svrhe, za masiranje kod raznih bolesti. Čuveno je i po dobrom uzgoju svinja, koje su davale velike količine masti. Proizvodi od njihovog mesa krasili su trpeze Beograda i Beča.

Prema legendi, koju je Jugović sačuvao od zaborava, Lazarevi vitezovi su se, tokom hladnih zimskih noći, sećali ovog sela, gde su uživali u hrani i piću. Često su tada govorili: „A voda, voda pravo zdravlje; a rakija i pršuta baš kao zdravlje”.

Inače, površina atara iznosi 935ha, dok je prema poslednjem popisu stanovništva naselje brojalo 738 stanovnika. U selu je utvrđeno nalazište kvarcnog peska.

J. Aksentijević

 

Ostale vesti

back-to-top