Predstavljen Klub „Mladi u Gradu”

Postavljeno: 16.02.2023

Klub „Mladi u Gradu“, koji je pokrenula redakcija lista „Grad“ i portala „KruševacGrad“, predstavljen je sugrađanima. Nastao je sa ciljem da animira mlade da (po)kažu šta im je važno te da se, ukoliko žele, uključe u kreiranje priča koje objavljuju naši mediji. Događaju su prisustvovali i privrednici grada koji svojim sponzorstvom imaju mogućnost da podrže rad Kluba.

– Mladi su dobili priliku da predlažu teme, kojima bi se naša redakcija bavila. Takođe, uz mentorsku podršku naših novinara, dobili su priliku da učestvuju u stvaranju tekstova. Prošle godine smo pokrenuli kampanju „Šta vas pokreće“, da bi kasnije sa mladima, koji su se javili pesmom, pričom, fotografijom, slikom, razmišljanjem, dizajnom, formirali Klub „Mladi u Gradu“ – rekla je tom prilikom urednica za mlade, Marija Janković.

Klub je, prijemom novih članova, nastavio da se širi. Organizovani su zajednički sastanci sa mladima, a novinari su odlazili u srednje škole kako bi se što više đaka upoznalo sa radom Kluba.

– Naš Klub sada broji više od 30 članova. Mladi su, u velikom broju, pokazali interesovanje, predlagali teme koje su im važne i bliske, a neki od njih su učestvovali u kreiranju priča koje objavljuju naši mediji – dodala je ona.

Saradnica redakcije i članica Kluba „Mladi u gradu”, Ana Arsić, prisutnima je predstavila svoje vršnjake i njihove talente.

Video snimkom i izloženim fotografijama predstavila se Katarina Dragonjić, učenica kruševačke Gimnazije, odeljenja za scensku i audio-vizuelnu umetnost. Pored volonterizma i aktivizma, u slobodno vreme se bavi fotografijom i montažom. Dobitnica je Godišnje volonterske nagrade za 2022. godinu, a može se pohvaliti osvojenim prvim mestom na takmičenju Startap projekta u Biznis inkubatoru.

– Video koji sam pripremila je kratki dokumentarni film, a izložene fotografije su nastale u toku razmene učenika kada sam bila u poseti učenicima u Sloveniji – objasnila je Katarina.

Već godinu dana član Kluba je i Luku Kijačić, učenik treće godine ovdašnje Gimnazije. Do sada je napisao nekoliko tekstova, koji su objavljeni u novinama i na portalu. Kako je rekao, članstvo u Klubu mu je omogućilo da sarađuje sa drugim, mladim, kreativnim ljudima. Njegovu pesmu na događaju pročitala je voditeljka programa.

– Ovde sam naučio veštine novinarskog pisanja i napisao prve priče. Uveliko pišem nove priče, tragam za njima i uživam u tom radu. Inače, ja sam pesnik i rekao bih „dramski umetnik“, jer pokušavam da se bavim svim elementima drame, ali najviše glumom – rekao je nedavno Luka za portal KruševacGrad.

Dunja Miletić je mlada Kruševljanka, koja je članica Kluba već dve godine. Godinama je trenirala košarku u Omladinskom košarkaškom klubu „Bagdala“, a sada igra za svoju novu školu u Sjedinjenim Američkim Državama. Kako kaže, celog života je maštala da ode u „zemlju košarke“, a kada je otišla tamo, dočekao ju je sistem školovanja i treniranja u koji se lako uklopila. Iako planira da nastavi karijeru u Americi, kaže da joj puno toga iz Srbije nedostaje, a najviše bakine kiflice. Prisutnima je prikazan video, koji je Dunja specijalno snimila za događaj.

Mladi umetnik, Vojin Vukelić, predstavio se svojim glumačkim umećem. Učenik je četvrte godine Gimnazije. Godinama se bavi glumom, član je nagrađivane amaterske pozorišne trupe „Kulturociklin“ sa kojom je igrao više predstava, a po ulozi „kralja Ibija“ u istoimenoj predstavi već ga prepoznaju. Osim što se amaterski bavi glumom, piše poeziju i slika, planira da upiše Fakultet dramskih umetnosti, za koji se uveliko sprema.

Članica Kluba je i Jovana Živković, učenica Ekonomsko-trgovinske škole u Kruševcu, koja je na događaju pročitala svoju pesmu. Za sebe kaže da je zaljubljenik u umetnost i pisanu reč, a prve stihove pisala je još u nižim razredima osnovne škole. Voli fotografiju, a interesuje je i novinarstvo, pa je u više navrata pisala za portal „KruševacGrad” o različitim temama. Prema njenim rečima, to što je članica Kluba pomoglo joj je da svoja interesovanja i veštine lakše predstavi drugima.

Kompoziciju „Humoreska” Antona Dvoraka izveli su Jelena Milanović i Janko Stevanović. Jelena je učenica trećeg razreda srednje muzičke škole „Stevan Hristić” u Kruševcu. Violinu svira od pete godine, kada je njena porodica prepoznala talenat za muziku koji poseduje. Kaže da zvucima violine izražava osećanja i svoju ličnost, a da muzika kod nje izaziva promenu raspoloženja, ali je i motiviše da se usmerim ka određenim stvarima. Njen školski drug Janko violinu smatra jednom od najvirtuoznijih instrumenata, jer mu daje mogućnost da iskažem svoje stanje i emocije kroz melodiju kompozicija. Posebno mu je drago kada ima priliku da podeli sa drugima uživanje koje oseća dok svira.

Muzičkim spotom za numeru „Nikada nećeš saznati“ predstavio se Aleksandar Gašić, učenik četvrtog razreda Medicinske škole u Kruševcu. Trenutno snima album kantautorskih pesama, a za pesme „Marte“ i „Nikada nećeš saznati“ nedavno je snimio spotove. Svira gitaru, peva i sam piše svoje stihove. Pored toga, obožava glumu i želi da ona jednog dana bude njegov poziv.

– Svi mi ovde dugujemo veliku zahvalnost novinama „Grad”, zato što vrlo pažljivo i redovno prate sve aktivnosti mladih u gradu. Spot koji ćete gledati je snimljen početkom ove godine, a pesma nešto ranije – rekao je Aleksandar.

Radovi koji su krasili enterijer pripadaju mladoj sugrađanki i budućoj grafičkoj dizajnerki Aleksandri Veljković, koja svojim talentom i kreativnošću privlači sve više pažnje. Kako joj školske obaveze ne predstavljaju problem, pronalazi dovoljno slobodnog vremena za aktivnosti koje voli. Obožava da crta i slika, a zanimaju je gluma i pisanje. Nakon prve samostalne izložbe u „Gnezdu”, koja je doživela veliki uspeh, u planu joj je izložba humanitarnog karaktera.

– Mladi, ali i svi ljudi, treba sebe što više da daju umetnosti i tada će naš svet biti mnogo bolje mesto – istakla je Aleksandra.

Večerašnja voditeljka i članica Kluba Ana Arsić, predstavila se svojom pesmom. Studentkinja je prve godine Srbistike na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Pisana reč je njena ljubav još od najranijeg detinjstva, te uživa u pisanju poezije, ali je privlači i novinarska profesija.

– Logično je što sam se našla u ovoj družini, u ovom Klubu „Mladi u Gradu”, s obzirom na to da od malih nogu zaista volim pisanu reč i ljubitelj sam književnosti, a i njoj srodnih umetnosti. Smatram da je jako važno i značajno što postoji jedan ovakav klub i ovakvi događaji, na kojima, mi mladi, možemo pokazati svoje talente i nekako se povezati, što kroz umetnost, što kroz neke druge teme. Zaista mi je jako drago što još jedno svoje interesovanje i talenat kao što je novinarstvo mogu negovati upravo u novinama Grad i na portalu KruševacGrad – rekla je Ana.

Prema rečima Marije Janković, urednice za mlade, članice i članovi kluba su uneli mladalački duh u našu redakciju, koji joj je bio potreban.Takođe, iskoristila je priliku da pozove privrednike da se odazovu pozivu i postanu sponzori Kluba kako bi on mogao neometano da se razvija i širi.

– Zahvaljujući članovima Kluba „Mladi u Gradu” dobili smo novu, mladu publiku. Drago nam je da smo uspeli da čujemo glas mladih, da ih učinimo vidljivijima, da ih osnažimo da postanu oni koji primećuju, ali i utiču na dešavanja u svom okruženju, i naravno da im damo medijski prostor koji zaslužuju – istakla je ona.

J. Aksentijević

Poziv privrednicima:
https://krusevacgrad.rs/poziv-privrednicima-postanite-sponzor-naseg-kluba-mladi-u-gradu/

Ostale vesti

back-to-top