Misionarski put Darka Mihajlovića, istoričara i satiričara

Postavljeno: 09.10.2022

Brojni radovi, istraživanja, godine rada i posvećenosti potvrđuju činjenicu da čovek živi za ono što radi. Na putu istorije, uz dodatak satire, našao se sugrađanin Darko Mihajlović, po struci istoričar, a po opredeljenju pravi znalac u mnogim oblastima.  

Tokom dugogodišnje karijere profesora istorije, može se pohvatili uspesima učenika, koji su osvojili više od 100 nagrada na takmičenjima. Potom, njegova knjiga ,, Od Kruševca preko Albanije do Pariza – sećanja primarijusa dr Tihomira Protića” je zadužila nas, našu zemlju i ponajviše grad Kruševac. Ostavila je trag, celo sećanje svedoka jednog vremena. Ova knjiga, u izdanju Zavičajnog muzeja Župe Aleksandrovac, izdata je početkom godine.

Mihajlović se priseća početka procesa stvaranja i objašnjava odakle je proistekla inspiracija:

-Veoma dugo istražujem o istorijatu XII pešadijskog puka ,, Cara Lazara”, vojnoj jedinici u kojoj je tokom Balkanskih i Prvog svetskog rata bio najveći broj Kruševljana. Došao sam do sećanja Tihomira Protića, koja sam odavno dobio od doktora Milutina Tasića, koji je lekar po struci i veliki ljubitelj istorije, kolekcionar, čovek koji je mnogo toga napisanog ostavio o istoriji medicine u Kruševcu.

Sećanja doktora Protića govore velikim delom o njegovom učešću u Prvom svetskom ratu, kao maloletnom dobrovoljcu, prelasku sa XII pukom preko Albanije i školovanju u Francuskoj.

Ova knjiga ima vredne opise događaja, naročito putovanje morem, pa sam zato hteo da ugledaju svetlost dana. Dr Protić je značajna ličnost za grad Kruševac, jer je osnovao odeljenje za kožne i venerične bolesti Kruševačke bolnice – dodaje naš sagovornik.

Mihajlović spada u retke ljude koji probleme društva, mentaliteta i svakodnevnog života pretvara u humor. Njegova satira, nas, osim toga što nas nasmeje, oplemenjuje, održava našu budnost i tera na razmišljanje. Knjiga aforizama ,, U vihoru misli” je završni deo trilogije ,,Vihorovanje”, kako je i sam autor naziva:

Dugo se bavim pisanjem aforizama, pesama i kratkih satiričnih priča. Sve je počelo u elektronskom časopisu ,, Zikišon”, zatim u časopisima ,, MaksMinus” i ,, Putevi kulture”. Ova knjiga je objavljena zahvaljujući brojnim prijateljima koji su pomogli u priređivanju i koji su napisali recenzije. Neuobičajeno je veliki broj recenzija, želeo sam da “ ljudi od pera” daju osvrt na moje pisanje i zato što je knjiga kraj jednog ciklusa stvaranja.

Posebnu zahvalnost odaje pesnikinji Ani Babić, potom Goranu Ćeličaninu, direktoru Narodne biblioteke u Varvarinu i karaturisti, kao i Jeleni Protić Petronijević, urednici u Kulturnom centru Kruševac, i svima koji su pomogli. Otkriva šta ga inspiriše i objašnjava važnost satire:

Inspiracija za pisanje satire su apsurdne situacije u svakodnevnom životu i međunarodnim odnosima, koji su mi još jedna oblast interesovanja. Pojedinac, intelektualac iz unutrašnjosti Srbije se svakoga dana sreće sa bedemima koje mora da premosti, sa komičnim, tragičnim situacijama nerazumevanja i čuđenja zašto se nešto radi sa poteškoćoma, nepravdama i to je izvor neiscrpne inspiracije.

O svojim iskustvu rada u prosveti kaže:

Pedagoški rad u školi ostavlja malo mogućnosti za istraživanje i pisanje, ali nastojim da dam doprinos istoriografiji i da lokalnu istoriografiju povežem sa nacionalnom. Mislim da profesionalno iskustvo van učionice doprinosi kvalitetu rada sa učenicima. Kada držim javna predavanja, to nije nastojanje da se stekne popularnost, ili ma kako profita, to je težnja da očuvamo sećanja na bogatu prošlost našeg naroda.

„Mrtvo more” o kome je još Domanović pisao je neiscrpna metafora koja je inspirisala mnoge pisce. Univerzalnost satire pokušaće da objasni, a možda i osvesti ljude, čemu naš sagovornik i teži. Istorijska dela, koja govore o prošlosti, su tu da nikada ne zaboravimo ko smo, jer od njih zavisi naša budućnost. Bez prošlosti, nema ni budućnosti, a to zasigurno zna svaki Mihajlovićev učenik, kao i lekciju da je istorija učiteljica života. Spoj istorije i satire biće istinski dobar put, samo ako nas znanje vodi. Zato željno iščekujemo nove radove i postignuća ovog hrabrog autora, koji će nas uvek voditi putem znanja ka istini.

Luka Kijačić

Foto: privatna arhiva

Ostale vesti

back-to-top