In memoriam: preminuo satiričar Milivoje Jozić

Postavljeno: 07.02.2021

Humorista, satiričar i najstariji član Beogradskog aforističarskog kruga Milivoje Jozić preminuo je 6. februara u zemunskoj bolnici, u osamdesetdevetoj godini, od posledica virusa kovid-19

Jozić, jedan od najznačajnijih satiričara Rasinskog okruga, je rođen 1932. godine u Župi, u selu Latkovac kod Aleksandrovca, a pisanjem satiričnih priča, aforizama, humoreski i epigrama bavio se od đačkih dana.

– Svoje humorističko-satirične priloge objavljivao je u kruševačkim časopisima „Bagdala“ i Putevi kulture“, „Ježu“, „Novostima“, „Politici“, „Etni“, kao i na programima Radio Beograda. Autor je četiri knjige satire: „Plutanje naroda“, „Vlastita vlast“, „Glavom kroz stid“ i „Satiranja“. Dobitnik je nekoliko nagrada, među kojima su „Zlatna kaciga“ za seriju aforizama na Festivalu humora i satire u Kruševcu, „Čivija“ za satiričnu priču na šabačkoj „Čivijadi“ i priznanje za aforizam na Danima satire u Žitkovcu kod Aleksinca. Bio je veoma vezan za Kruševac kao redovan učesnik konkursa tradiconalnog Festivala humora i satire koji organizuje Kulturni centar Kruševac – podsećaju iz Beogradskog aforističarskog kruga na najznačajnije detalje Jozićeve bogate biografije.

Ostale vesti

back-to-top