Milica Kralj – dobitnica međunarodne književne nagrade „Ogledalo srpsko“

Postavljeno: 15.03.2023

Milica Kralj ( rođena Petković iz Kamenara, kod Kruševca ) dobitnica je međunarodne književne nagrade „Ogledalo srpsko“ za 2023. godinu. Ona je jedna je od najboljih i savremenih srpskih pesnikinja, kaže se u saopštenju Društva srpskih književnika Crne Gore i Hercegovine, koje je dodelilo ovo priznanje. Žiri književne nagrade „Ogledalo srpsko“ činili su: predsednik Želidrag Nikčević, dr Budimir Aleksić i Bećir Vuković.

Slavodobitnica, pored poezije, piše eseje, književnu kritiku koje objavljuje u brojnim listovima i časopisima. Publikovala je nekoliko zapaženih antologija, a njene pesme su zastupljene u više antologija savremene srpske poezije.

Milica Kralj je dobitnica brojnih i značajnih književnih nagrada, od kojih su najvažnije: „Marko Miljanov“, „Povelja Kneza Lazara“, „Zlatna struna“ Smederevske pjesničke jeseni, „Zlatna značka Kulturno – prosvjetne zajednice Srbije, „Zaloga“,“ Miodrag Ćupić“ i drugih.

Članica je Udruženja književnika Crne Gore, Udruženja književnika Srbije i počasni član Udruženja književnika Kosova i Metohije. Potpredsednica je Udruženja književnika Crne Gore i urednica književne tribine „Tribine riječ“ Udruženja književnika Crne Gore. Nagrada“ Ogledalo srpsko“ Društva srpskih književnika Crne Gore i Hercegovine biće uručena 18. marta, u 12 sati, u „Plavoj sali“ u Srpskoj kući u Podgorici.

Foto: unsplash

Ž. M.

 

 

Ostale vesti

back-to-top