Nagrada “Branko L. Lazarević” uručena Olgici Stefanović

Postavljeno: 27.03.2023

Na Dečijem odeljenju Narodne biblioteke “Jefimija” u Trsteniku uručena je nagrada “Branko L. Lazarević” Olgici Stefanović, akademskoj slikarki iz Novog Sada. Ovo priznanje istaknutoj umetnici uručio je Ljubiša Bata Đidić, glavni urednik časopisa “Bagdala za decu i mlade”, a prigodne poklone slavodobitnici predali su Nebojša Lapčević, predsednik KK “Bagdala” i Veroljub Vukašinović, direktor trsteničke Biblioteke.

– Pored naših brojeva, koje je Olgica Stefanović ilustrovala inspirisana iluminacijama srednjpovekovnih ćiriličnih slova, koja u bogatoj ornamentici sadrže umetničko viđenje srpskih svetaca (Svetog Save, Stefana Nemanje, Kneza Lazara, Despota Stefana i dr.), ova umetnica u bogatoj kreativnoj delatnosti je i tvorac jednog bestselera “Slikovnig bukvara pravoslavlja”. Takođe, učestvovala je na više likovnih radionica u kruševačkim školama, gde je poučavala decu u pisanju kaligrafskih ćiriličnih slova. Redakcija “Bagdale za decu” u ovoj vrsti delatnosti prepoznala je borbu za očuvanje ne samo ćirilice, već i nacionalne svesti, tako potrebne mladim naraštajima, kaže se u saopštenju Redakcije, koje je potpisao Ljubiša Bata Đidić, urednik.

Olgica Stefanović je izjavila da sa “Bagdalom za decu” sarađuje više godina i da je srećna zbog dobijene nagrade.

– Imala sam radionice za decu u OŠ “Jovan Popović” i izložbe u Legatu Milića od Mačve. Moje ilustracije krase nekoliko brojeva ovog časopisa i drugih izdanja. Raduje me ova nagrada i rad sa decom. U Trsteniku sam imala radionicu “Ex libris” posvećenu Nikoli Tesli, u organizaciji Narodne biblioteke “Jefimija” – kazala je Olgica Stefanović.

Ž. Milenković

 

Ostale vesti

back-to-top