Milentija kod Brusa: Bolestan vojnik s majkom dobio novu kuću

Postavljeno: 19.07.2021

Ključevi od jedne nove kuće u Milentiji kod Brusa, otključali su nov početak za Miju Đidića (42), teško bolesnog vojnika koji je ratovao na Košarama i njegovu majku, Vidosavu Đidić. Oko tri miliona dinara prikupljeno je u kampanji pomoći za izgradnju davno započetog doma, a brojni donatori pomogli su akciji “Kuća za heroja”, koju su pokrenuli Mijini ratni drugovi, Humanitarna organizacija “Graditelji mira” i opština Brus

 Mesec dana od početka inicijative da se izgradi kuća, krenulo se sa radovima, koji su zbog velikog broja ljudi dobrog srca završeni za tri meseca i još više, kuća je opremljena, danas osveštana, priključena je električna energija, sređena kanalizacija, posut je put u zaseoku. Niko od nas nije očekivao ovoliku podršku. Mislili smo da ćemo sakupiti dovoljno da se pokrije kuća, pa da onda polako, kad ko ima, može, pripomogne da se kuća sredi i opremi – kaže Boban Ostojić, vodnik prve klase, koji je prvi uputio apel da se pomogne Miji

Vidosava Đidić kaže da je njen sin srećan i zbog kuće, ali i zbog ratnih drugova, koji su skoro svakodnevno bili s njim.

Sada imamo i nov nameštaj, novi prozori, laminat, svuda su pločice u kuhinji i u kupatilu, sve je prosto novo i niko to nije mogao da očekuje. Kad se samo prisetim da nam je krov prokišnjavao, da nismo mogli da grejemo celu kuću, problema je bilo svuda. Dok sam mogla, ja sam radila, nadničila, sređivala kuću, ali i ja sam se razbolela i nisam smela više ni teško da podignem – priča Mijina majka Vidosava.

Priseća se Vidosava kako su pre blizu 30 godina sanjali da će živeti u novoj kući. Temelje su postavili, ali dalje se nije moglo.I Mija je počeo da služi vojsku, razboleo se i potom pao na njena pleća. U međuvremenu je ostala i bez supruga, a sa sinom živi od svega 12.000 dinara mesečne pomoći.

U opštini Brus podvlače da očekuju samo jedan papir kako bi kompletirali medicinsku dokumentaciju za pokretanje postupka koji se odnosi na dobijanje statusa ratnog vojnog invalida. Kako bi Đidić dobio sigurnu penziju, potrebno je da Ministarstvo odbrane prosledi potvrdu o učešću u oružanim akcijama. Potom se dokumentacija prosleđuje nadležnoj komisiji u Kragujevcu.

Prošlo je samo nekoliko minuta od kako je pokrenuta inicijativa za pomoć Miji Đidiću i mi smo se odmah uključili, podržali ideju Humanitarne organizacije “Graditelji mira” i potrudili se da maksimalno pomognemo. Ovo je primer dobre prakse u Rasinskom okrugu, kako jedna humanitarna organizacija može biti pokretač akcije i uz podršku lokalne samouprave i dobrih ljudi, dođu zajedno do cilja – kaže Valentina Milosavljević, predsednica opštine Brus.

I.R.

Ostale vesti

back-to-top