Mesto zanimljivih manifestacija: Fijakeri, koncerti, Božić Bata…

Postavljeno: 02.07.2022

Poslednja u nizu zanimljivih manifestacija u Čitluku, a prva takva u našem kraju, je Fijakerijada koja je okupila više od 200 učesnika iz Srbije. Samo nedelju dana ranije organizovani su Horizonti konopljare i koncert poznatih pevača narodne muzike. Za septembar je planirana izložba pasa, potom brojne kulturne manifestacije, na kraju i dolazak Božić Bate, na kočijama, sa pregrštom paketića

Doterani fijakeristi i ukrašeni konji, manifestacija tipična za sever zemlje, zaživela je u kruševačkom kraju. Brojni ljubitelji konja okupili su se tog dana na izvoru kisele vode u Čitluku kako bi, uz zvuke valcera, uživali u paradi konja i fijakera iz cele Srbije.  Održana je i izložba lipicanera i dvorskih konja.

Odziv učesnika bio je više nego očekivan, ljubitelji ovih plemenitih životinja zaista su imali šta da vide, a Fijakerijada će sigurno postati još jedna tradicionalna manifestacija u ovom selu – kaže inicijator, inače predsednik MZ Čitluk, Boban Kostić.

Samo nedelju dana ranije, da dan Svete Trojice, slavu ovog sela, organizovana kulturno umetnička manifestacija „Horizonti konopljare“, 21. po redu, koja je takođe okupila brojne posetioce. Oni su, uz gostoprimstvo i lepo druženje, u`ivali u nastupu poznatih pevača narodne muzike.

Ponosni meštani kažu da je na taj dan u Čitluku uvek veselo, da se tokom dve decenije, koliko traje ova manifestacija, nikada nije dogodilo da pada kiša. „Sačeka da se raziđemo ili stane kad treba da se okupimo, neko to gore očigledno reguliše“- u šali govore meštani o manifestaciji koja je dobila ime po arheološkom nalazištu iz doba neolita , u ataru zvanom Konopljara.

Već u septembru, Čitluk će biti domaćin izložbe pasa, a kako se selo ne bi „uspavalo “, u planu su i brojna kulturna dešavanja,  tako sve do zime kada Božić Bata u kočijama dolazi kako da bi najmlađima podelio paketiće.

Ovaj svojevrsni spektakl u pomoravskom selu, tradicija je duga preko dve decenije. Okupi se tada i veliki broj ljudi iz okolnih sela kako bi, uz vruć čaj ili rakiju, uživali u kulturno umetničkom programu i vatrometu uz koji se u ovom selu slavi rođenje Hrista. Vrhunac ovog lepog okupljanja je dolazak Božić Bate u kočijama koji prolaznicima deli bombone, a deci do sedam godina i božićne paketiće.

Očigledno je da Čitluk živi tokom cele godine, bar što se zanimljivih događaja tiče. Ni manjeg mesta ni više zanimljivih manifestacija. Primer dobre prakse koji mogu da slede i druga sela.

D.P.

 

 

Ostale vesti

back-to-top