In memoriam: profesor Miloš Petrović

Postavljeno: 02.07.2022

Miloš Petrović, profesor književnosti, književni kritičar, esejista, dugogodišnji glavni i odgovorni urednik časopisa „Bagdala“, bard Književnog kluba „Bagdala“ i inicijator mnogih značajnih kulturnih manifestacija grada preminuo je danas. Sahrana će biti obavljena na Starom groblju u Kruševcu u nedelju 3. jula u 14 sati.

Miloš Petrović je rođen u Trsteniku, 1. decembra 1928. godine. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu. Radio kao profesor u Gimnazijama u Trsteniku i Kruševcu, kao i Pedagoške akademije u Kruševcu. Bavio se književnom i pozorištnom kritikom. Radove objavljivao u periodici: Mlada kultura, Bagdala, Književne novine, Književna reč, Književnost, Savremenik, Pozorište, Gradina…

Dobitnik je nagrade Milan Bogdanović, kao i Povelje za životno delo, koju je dodelio UKS, Nagrade SO Trstenik, Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice, Godišnje nagrade za kulturu (SIZ kulture Kruševac), Prstena despota Stefana Lazarevića (Bagdala). Nosilac priznanja za visoki doprinos nacionalnoj kulturi.

Prevođen je na francuski, španski, slovenački i makedonski. Bio je urednik časopisa Bagdala i Zbornika Kruševačke filozofsko-književne škole. Objavio je knjige: Čitajući posle Skerlića, Iz kruga u krug, Uhvati živu reč, Iz trinaestog reda, Fragmenti, Kod vrnjačke Euterpe, Potez skakačem…

M.S.

Ostale vesti

Komentari

  1. Katarina Milenković kaže:

    Omiljeni profesor iz pedagoške. Bio je „faca“, što bi rekli sadašnji klinci. Mnogo toga smo mogli da naučimo od njega, (ko je hteo). Saučešće porodici.

1 thought on “In memoriam: profesor Miloš Petrović

Comments are closed.

back-to-top