Lokalna privreda u vanrednim okolnostima: Veliki se bore, mali strahuju!

Postavljeno: 04.04.2020

Pre skoro meseca dana (6.marta) u Srbiji je registrovan prvi pacijent sa korona virusom, a deset dana kasnije u našoj zemlji je proglašeno vanredno stanje. Aktivnosti stanovništva, a samim tim i privrede, postepeno su se smanjivale. Nadležni procenjuju da ovdašnja privreda, za sada, odoleva brojnim izazovima. Istovremeno preduzetnici, oni koji preživljavaju od dnevne zarade, veoma su zabrinuti za svoju budućnost. Vlada je donela set mera usmerenih na pomoć privredi i građanstvu 

Zbog korona virusa dve velike kompanije koje posluju u Kruševcu, “Kromberg i Šubert” i “Henkel” privremeno su zatvorile svoje pogone. Od uvođenja vanrednog stanja, 16. marta, postepeno su donošene mere koje treba da spreče širenje korona virusa, te su pozatvarani ugostiteljski objekti te tržni centri. Mnoge trgovine, ne računajući one koje prodaju prehranu i kućnu hemiju, zatvorile su svoje prodaje. Korona je ove nedelje “zatvorila” i zelene pijace, a pre toga i buvlje. U kruševačkoj Regionalnoj privrednoj komori ocenjuju da ovdašnja priveda, ipak, u novonastalim okolnostima u zemlji, ali i čitavom svetu, uspeva da odogovori brojnim izazovima pred kojima se nalazi.

Održati vitalnost kompanija

 – Cilj je da održimo vitalnost kompanija u najvećem mogućem kapacitetu, da privreda ostane vitalna. Za sada sve veće firme u Rasinskom okrugu rade u kontinuitetu, osim kompanija “Kromberg i Šubert” i  “Henkel”, koje su obustavile rad na određeno vreme – navodi Predrag Vukićević, predsednik kruševačke Regionalne privredne komore. Dodaje da je situacija slična u sektoru malih i srednjih preduzeća, gde se privredne aktivnosti  odvijaju u kontinuitetu.

– Svakako možemo da  odamo priznanje privrednicima u  njihovoj borbi, naporima koje ulažu da proizvode i pružaju usluge i u ovim okolnostima.  Sa druge strane Privredna komora Srbije i RPK Kruševac kao odgovoran partner pružaju veliku podršku privredi kako bi se privredne aktivnosti odvijale  na najbolji mogući način u ovim okolnostima jer je cilj svih nas da održimo privredni sistem vitalnim – navodi on.

Nadležne državne institucije su u cilju smanjivanja ekonomskih posledica koje zbog pandemije korona virusa trpe građani i privreda pripremile paket mera. On obuhvata poreske olakšice, direktnu pomoć privatnom sektoru za isplate naknada zaposlenima, mere za očuvanje likvidnosti u privatnom sektoru te druge olakšice usmerene na podršku privredi, kao i podršku od po sto evra svakom punoletnom građaninu.

– Cilj ekonomskog paketa mera je da što više fabrika nastavi da radi, da što manje ljudi izgubi posao, kako bi se, nakon izlaska iz epidemije, koja će ostaviti uticaj na  globalnom novou, naša privreda što pre oporavila – kaže Vukićević. 

Šta obuhvata paket mera?

Prvi set mera, precizira on, podrazumeva odlaganje plaćanja dospelih poreskih obaveza, uz kasniju otplatu na rate, najranije od početka 2021. godine. 

– Odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade sprovodi se u cilju obezbeđenja likvidnosti, održanja privredne aktivnosti i zaposlenosti. Odlaže se i plaćanje akontacija poreza na dobit u drugom kvartalu – objašnjava Vukićević.

Drugi set mera odnosi se na direktna davanja preduzećima, isplatu pomoći u visini minimalne zarade za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, odnosno subvencije u iznosu polovine minimalne zarade velikim preduzećima, čiji zaposleni su poslati na prinudni odmor, zbog smanjenog obima poslovanja ili potpune obustave rada.

Cilj trećeg seta mera je očuvanje likvidnosti privrednih subjekata u uslovima ekonomske krize očekivane tokom i po okončanju vanredne situacije prouzrokovane pandemijom korona virusa.

– Ovim programom Vlada želi da minimizira spoljne uticaje (pad tražnje, prekid lanaca snabdevanja i dr.) i njihove posledice (smanjene zaposlenosti, nelikvidnost i dr) na poslovanje srpske privrede. Konkretno, program predviđa program za dodelu kredita za održavanje likvidnosti i obrtnih sredstava za kompanije iz segmenta preduzetnika, mikro, malih i srednjih privrednih subjekata, poljoprivrednih gazdinstava i zadruga koji su registrovani preko Fonda za razvoj Republike Srbije. Osim toga predviđa  garantne šeme za podršku privredi za kredite za održavanje likvidnosti i obrtnih sredstava za kompanije iz segmenta preduzetnika, mikro, malih i srednjih privrednih subjekata, kao i poljoprivrednih gazdinstava preko komercijalnih banaka koje posluju u Republici Srbiji. Ukupna vrednost programa predviđenih ovom merom iznosi 264 milijarde dinara, odnosno oko 2.2 milijarde evra – navodi on.

Inače, iako je krizom direktno i indirektno pogođena čitava privreda, najveći udar osećaju  kompanije i mala i srednja preduzeća iz sektora turizma, ugostiteljstva, putničkog saobraćaja te mali uslužni biznis. Istovremeno povećanje proizvodnje i prometa beleže maloprodaja i veleprodaja životnim namirnicima, fabrike hrane i sredstava za higijenu, transport robe, farmacija i proizvođači sredstava za zdravstvenu zaštitu.

J.B.

Pijačni prodavci očajni!

Zatvaranje zelenih pijaca teško je palo prodavcima koji zbog toga ostaju bez izvora prihoda. Mnogima od njih je novac koji dnevno zarade prodajom voća i povrća jedini prohod.

– To nije fer…oni su rekli da četvrtak, petak i subota radi pijaca od 7 do 15. Kako mi sada da zaradimo za hleb i mleko, mi koji živimo od toga. Onda nemoj da jure za struju, vodu, za tv…. Neka mi onda plati moj grad Kruševac jer su mi uzeli parče hleba – piše u jednom od komentara na fejsbuk stranici našeg portala krusevacgrad, ispod vesti o zatvaranju zelenih pijaca.

Sindikat – za sada jedna žalba

U kruševačkom Samostalnom sindikatu za list GRAD kažu da su se od uvođenja vanrednog stanja javljali radnici samo jedne firme te da je problem rešen.

– Oni su se požalili da im je poslodavac retroaktivno smanjio platu, sindikat je reagovao i to je ispravljeno – kaže Saša Nešić, predsednik kruševačkog Samostalnog sindikata.  Inače, zaposleni u ovdašnjem Samostalnom sindikatu tokom epidemije korona virusa rade od kuće. Radnicima koji imaju neki problem dostupne su sindikalne službe. Oni kojima je potrebna pomoć mogu da se jave na broj 065 383 5835. 

Ostale vesti

back-to-top