LAKŠE SE DIŠE: Opada koncentarcija polena ambrozije u vazduhu

Postavljeno: 25.09.2020

Prošle nedelje je na teritoriji grada Kruševca koncentarcija polena ambrozije u vazduhu počela da pada i taj trend će se nastaviti do kraja oktobra, nakon čega slede meseci bez polenovih zrna u vazduhu. Istovremeno, vrednosti polena korive , koje su takođe bile povećane u ovoj sezoni, spustile su se ispod granice dozvoljenih

Osobe koje su alergične na polen konačno mogu da odahnu. Kako navode u kruševačkom Zavodu za javno zdravlje, tokom prošle nedelje koncentracije polena ambrozije, jednog od najjačih alergena, kretale su se od 38 do 72 zrna po metru kubnom, sa tendencijom daljeg opadanja.

– Najveće vrednosti u toku ove sezone zabeležene su krajem avgusta sa 94 polenova zrna po metru kubnom, što je tri puta više od maksimalno dozvoljenih. Trend opadanja se nastavlja i očekuje se da se u narednim danima spusti ispod graničnih vrednosti – kažu u Zavodu, uz objašnjenje da je na manju koncentaraciju polena u vazduhu uticalo pogoršanje vremena, odnosno, pad temperature vazduha, te da će najavljene kiše uticati da se te vrednsoti dodatno spuste.

Iako nije tako jak alergen kao ambrozija, osobama sklonim alergijama, probleme je ove sezone pravila i kopriva. Koncentarcija polena ove korovske biljke u jednom trenutku iznosila je čak 114 polenovih zrna po metru kubnom, od dozvoljenih 60. Ovih dana, te vrednosti spustile su se ispod granice i ne očekuje se da se ponovo povećavaju.

Kada su u pitanju ostali korovi i trave, poput pelina, konoplje, štireva i bokvice, u ovoj sezoni su konstantno bile niske vrednosti i alergijsku reakciju mogli su da izazovu samo kod izuzetno osetljivih osoba.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top